Thyssenkrupp vecht voor het behoud van de staaldivisie

Thyssenkrupp vecht voor het behoud van de staaldivisie
TK-Elevator-Testturm in Rottweil

Voor de werknemers van Thyssenkrupp Steel en Hüttenwerke Krupp Mannesmann (HKM) duurt de onrust voort. Een marathonvergadering van de raad van commissarissen eindigde onlangs zonder een akkoord over de belangrijkste geschilpunten. Het was slechts de eerste helft van het debat over de toekomst, verklaarde voorzitter Sigmar Gabriel van de raad van commissarissen na de vergadering tegenover de Neue Ruhrzeitung/Neue Rheinzeitung (NRZ). Nu is het tijd voor de tweede helft.

De staaldivisie van industriegigant Thyssenkrupp heeft te lijden onder hoge energiekosten en concurrentie uit China. CEO Miguel López van de groep wil de divisie loskoppelen van het moederbedrijf en onderbrengen in een joint venture met de Tsjechische investeerder Daniel Kretinsky. De afgelopen maanden heeft het managementteam uitgewerkt hoe dit zou kunnen werken. Een gezamenlijke oplossing is echter nog ver weg. Er zijn conflicten met zowel de vakbond als tussen de dochteronderneming en het moederbedrijf.

Onenigheid tussen moeder en dochter

De grote vragen – zoals hoeveel banen er worden geschrapt en of dochteronderneming HKM wordt gesloten – blijven onbeantwoord. Jongstleden ging het in de eerste plaats over geld. López wil de noodlijdende dochteronderneming zo min mogelijk bruidsschat geven om het moederbedrijf niet te verzwakken. Thyssenkrupp Steel wil zoveel mogelijk financiering om zich veilig te positioneren voor de toekomst. Op dit moment is er een gat dat oploopt tot in de miljarden. Er is al onenigheid tussen het moederbedrijf en haar dochteronderneming over deze kwestie. De werknemers hebben er nu op aangedrongen dat er eerst duidelijkheid komt over de financieringskwesties voordat er verder onderhandeld wordt. De oplossing moet worden gevonden in een advies van een deskundige. Verdere besprekingen zullen plaatsvinden tijdens de volgende vergadering van de Raad van Commissarissen op 29 augustus.

Protestacties in Duisburg

Er staat veel op het spel voor veel werknemers en voor de stad Duisburg. Er rijzen vragen over hoeveel banen er verloren zullen gaan als onderdeel van een reorganisatie bij Thyssenkrupp – en of Hüttenwerke Krupp Mannesmann (HKM) in het zuiden van Duisburg verkocht zal worden. In totaal werken er 27.000 mensen bij Thyssenkrupp Steel, waarvan 13.000 in Duisburg. Zij vestigden vrijdag opnieuw de aandacht op zich met protestacties.

X