Tiergarten Kleve, net over de grens bij Nijmegen, is populair onder een groeiend aantal bezoekers uit Nederland. Het familiaire karakter van deze dierentuin, de relatief lage entreeprijs en het contact met de dieren zijn essentiële onderdelen van een geslaagd marketingconcept. Wat het voor Nederlandse bezoekers aantrekkelijk maakt om juist deze dierentuin voor een dagje uit te bezoeken, verduidelijken Martin Polotzek, directeur en dierenarts, en Martina de Reuver, hoofd van de afdeling Bezoekersservice, in gesprek met AHA24x7.com.
AHA24x7: Het is op deze dag in augustus perfect weer voor een dagje uit: zonnig, maar niet te warm. Hoeveel bezoekers heeft de dierentuin tijdens het hoofdseizoen?
Martina de Reuver: “Vandaag staat de teller op circa 800 bezoekers. Het is vakantietijd, we zitten dus in het hoogseizoen. Het is sterk afhankelijk van het weer of mensen al dan niet besluiten om met de kinderen een dagje naar de dierentuin te gaan; als de temperaturen in de zomermaanden te hoog zijn gaan mensen liever naar het zwembad. Dagen waarop het regent zijn voor ons ook geen topdagen. Niettemin komen mensen vaak toch langs op bewolkte en druilerige dagen, daarvan staan wij zelf ook wel eens te kijken. Qua bezoekersaantallen groeien we op dit moment heel duidelijk. Vorig jaar telden we 140.000 bezoekers, voor dit jaar gaat de verwachting richting 200.000. Maar zoals gezegd: dat is afhankelijk van het weer. Dat we elk jaar een bezoekersrecord hebben, onderstreept in ieder geval steeds weer de betekenis van onze dierentuin voor het toerisme in deze regio.”
AHA24x7: Hoe hoog is het percentage Nederlandse bezoekers?
Martin Polotzek: “We hebben in 2023 een postcode-onderzoek gedaan, direct bij de ingang van de dierentuin. Hieruit bleek dat 35 tot 40 procent van onze bezoekers uit Nederland kwam. Op dit moment voeren we ook weer zo’n onderzoek uit. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend, maar we verwachten dat dit percentage ook dit jaar weer circa 35 tot 40 procent zal zijn. Het meest waarderen de Nederlandse bezoekers de relatief lage entreeprijs. Die bedraagt voor volwassenen € 9,50, en natuurlijk hebben we ook gezinskaarten. Vergeleken met de entreeprijzen van Nederlandse dierentuinen is dit duidelijk voordeliger. Een belangrijk voordeel is daarnaast dat bij ons het parkeren voor de deur gratis is. Sinds dit jaar kunnen bezoekers hun entreetickets bovendien ook online kopen. Dat sluit goed aan bij de gewoontes van Nederlandse bezoekers en maakt duidelijk waarom Nederlanders graag naar Kleve afreizen.”
„35 tot 40 procent van onze bezoekers komt uit Nederland“
AHA24x7: Wat is het unique selling point van Tiergarten Kleve?
De Reuver: “Bezoekers kunnen hier heel gemakkelijk in contact komen met de dieren. We stimuleren dat ook. Uit feedback aan de kassa blijkt dat bezoekers het heel erg waarderen dat je hier zo dicht bij de dieren mag komen en ze kunt aanraken. Een grote dierentuin als Burgers’ Zoo in Arnhem, met 1 miljoen bezoekers per jaar, moet heel anders met zijn bezoekers omgaan. Daar mag minder. Voor de kleintjes is het daarom heel aantrekkelijk dat ze bij ons de dieren mogen aanraken en voeren. We verkopen hiervoor voer bij de ingang. Het is voor kinderen heel leuk om te ervaren hoe een lama uit de hand eet.”
Polotzek: “Onze informatiebordjes met de namen van de dieren, hun land van herkomst, habitat etc. zijn inmiddels meertalig: Duits, Nederlands en Engels. Dit laatste met het oog op buitenlandse bezoekers uit bijvoorbeeld Oost-Europa. Toen ik hier aan de slag ging, 3,5 jaar geleden, waren de borden alleen in het Duits. Op een dag zag ik toevallig hoe een Nederlandse bezoeker de naam van de Weißbüschelaffe uit probeerde te spreken. Toen realiseerde ik me dat we de bordjes meertalig moesten maken. Dat hebben we nu dus gedaan.”
AHA24x7: Werkt u op bepaalde gebieden samen met dierentuinen in Nederland?
Polotzek: “We hebben inderdaad een samenwerking met onder andere Zooparc Overloon. Aan de basis hiervan stond een gezamenlijk schoolproject dat in het kader van een Euregioproject werd uitgevoerd. Dit resulteerde in een Nederlands-Duitse dierentuinbingo. Onze regelmatige uitwisseling zorgde daarnaast ook voor gezamenlijke marketingactiviteiten, waaronder een busproject, om de mensen uit de regio op de bijzonderheden van onze dierentuinen te wijzen. Nu kunnen onze jaarabonnementhouders in bepaalde Nederlandse dierentuinen 15 procent korting op de toegangsprijs krijgen. Dat valt zowel in Nederland als in Duitsland goed in de smaak.”
AHA24x7: Worden er dieren uitgewisseld met uw partnerorganisaties?
Polotzek: “Uiteraard. We hebben hier anderhalf jaar geleden bijvoorbeeld een aantal ganzen uit Overloon gehuisvest. Daarnaast krijgen we binnenkort een nieuwe diersoort uit Ouwehands Dierenpark in Rhenen. En we hebben zojuist onze kamelenhengst aan dierentuin De Paay in Beesd uitgeleend. We zijn dus onderdeel van een goed functionerend netwerk.”
AHA24x7: Zijn de verwachtingen van Nederlandse bezoekers anders dan die van Duitsers?
Polotzek: “Vooral op het gebied van merchandising zien we duidelijke verschillen. Het eerste wat de kassamedewerkers me na mijn benoeming in Kleve voorstelden was dat we knuffels moesten bestellen – in zo fel mogelijke kleuren. Dat vinden Nederlanders prachtig, en daarvoor trekken ze de beurs. Het knalgele kuiken in de paastijd is hiervan een goed voorbeeld. Een bonte flamingo of een papegaai doen het ook goed. Ook de rode panda is een bestseller. Dit soort souvenirs scoort bij Nederlandse bezoekers beter dan bij Duitsers.”
„Nederlandse bezoekers zijn dol op knuffels in felle kleuren“
De Reuver: “Wat knuffels betreft hebben Duitsers juist een voorkeur voor knuffels die er relatief ‘natuurlijk’ uitzien: de knuffel moet op het echte dier lijken. Eerder authentiek dan opvallend dus. Over het algemeen kopen Nederlandse bezoekers overigens vaker een souvenirtje dan Duitsers dat doen.”
AHA24x7: Wat valt u nog meer op aan de Nederlandse bezoeker?
De Reuver: “Opvallend is dat Nederlanders meteen aan de kassa vragen hoeveel het parkeren kost. Veel bezoekers zijn dan verbaasd dat dat bij ons gratis is. Bezoekers krijgen dus geen uitrijmuntje waarvoor ze nog eens extra moeten betalen.”
Polotzek: “Ons valt bovendien steeds weer op dat de meeste Nederlanders het liefst pinnen, ook kleine bedragen: ook de lolly voor het kind wordt met de pinpas of de smartphone betaald. Daarom kan bij ons elk bedrag worden gepind – of het nu gaat om een lolly van 50 cent of een gigantische knuffeltijger van 300 euro. Daarnaast consumeren Nederlanders tijdens een dag in de dierentuin meer dan Duitse bezoekers: de uitbater van onze Imbiss vertelde ons dat de gemiddelde Nederlandse bezoeker bereid is extra geld uit te geven voor een snack en drankjes. Misschien komt dat doordat de entreeprijs relatief laag is en het parkeren gratis. Dat zorgt ervoor dat er nog wat budget over is voor eten en souvenirs. De menukaart van onze Imbiss hebben we ook om die reden afgestemd op de voorkeuren van Nederlanders – dus verkopen we ook frikandellen, frietjes en nasischijven.”