Meer goederenvervoer over de Rijn, op een duurzame manier: de komende 12 tot 15 maanden gaan Nederlandse provincies, bedrijven en havens samen met Duitse deelstaten maatregelen uitwerken om dit te bereiken. Ongeveer negentig overheden en organisaties uit Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en België hebben zich bij dit initiatief aangesloten en ondertekenden op 5 september de samenwerkingsovereenkomst ‘Perspectief voor een duurzame Rijnvaart 2030’.
Vanuit Nederland zetten onder andere de provincies Gelderland, Overijssel, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland hun handtekening.
Samenwerken
De bijeenkomst werd ondertekend op de Länderkonferenz Rhein in Düsseldorf. Dit is een tweejaarlijks overleg van de Duitse deelstaten die langs de Rijn liggen: Baden-Württemberg, Hessen, Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Hierbij waren deze keer ook andere overheden en (haven)bedrijven uit Duitsland, Nederland, Frankrijk en Zwitserland vertegenwoordigd.
Namens provincie Gelderland tekende gedeputeerde Klaas Ruitenberg de samenwerkingsovereenkomst. „Gelderland is een onmisbare schakel voor het verplaatsen van goederen tussen de Rotterdamse haven en het Duitse Ruhrgebied“, aldus Ruitenberg. „Maar onze wegen lopen vol en ook het spoor kan maar een beperkte capaciteit aan. Goederenvervoer via het water is een goed alternatief. Om dit in de toekomst op een duurzame manier te kunnen realiseren moeten we samenwerken. Als provincie zien we hier voor onszelf en ook voor Gelderse partners en havens een belangrijke rol weggelegd.“
Belang van duurzame goederenvaart
De Rijn is de meest bevaren waterweg in de Europese Unie en daarmee ook van groot belang voor de binnenvaart in Noordwest-Europa. De komende jaren zal met de groei van de Rotterdamse haven de binnenvaart alleen maar toenemen. Binnenvaart veroorzaakt emissie-uitstoot en kan lokaal de luchtkwaliteit verslechteren. Elektrische of waterstofschepen zouden de binnenvaart duurzaam maken, maar om deze uitdaging te realiseren is veel grensoverschrijdende samenwerking nodig. Sinds 2013 zetten de Duitse Rijnoever(deel)staten zich in voor de belangen van scheepvaart in het Rijnstroomgebied.
Lees verder bij Grenspost Düsseldorf.