Deutsche Bahn zit in een lastig parket: de versleten infrastructuur in Duitsland kost het bedrijf miljarden, het geduld van reizigers met betrekking tot storingen raakt op en regelmatig gestrande reizigers stappen weer vaker over op de auto. Daarnaast heeft het openbaar vervoersbedrijf te maken met een schuld van ca. 30 miljard euro. Eerder werden er al ontslagen aangekondigd en om op korte termijn financiële middelen te genereren, vatte Deutsche Bahn het plan op om dochterbedrijf DB Schenker te verkopen. De Raad van Toezicht heeft deze plannen nu goedgekeurd. Dat meldt de Neue Ruhrzeitung/Neue Rheinzeitung (NRZ).
“Ernstige strategische fout”
De geplande verkoop van DB Schenker aan de Deense logistieke groep DSV levert het Duitse bedrijf 14,3 miljard euro op, plus de verwachte rente-inkomsten tot de afronding van de overname: in totaal 14,8 miljard euro. De Raad van Commissarissen van Deutsche Bahn en de Duitse bondsregering hebben hiervoor nu groen licht gegeven. Een meerderheid van de Raad van Commissarissen stemde voor de verkoop van Schenker aan DSV. De vakbond EVG, die het met deze deal niet eens is en tegenstemde, uitte scherpe kritiek. Naar opvatting van de vakbond is de verkoop van het profitabele Schenker een “ernstige strategische fout”.
De vakbonden maken zich zorgen over de werkgelegenheid. De overname gaat gepaard met het schrappen van banen. Volgens Deutsche Bahn is overeengekomen dat de banen na afronding van de verkoop voor een periode van twee jaar worden beschermd. Dit is niet voldoende vindt de EVG: volgens de vakbond dreigt er een “massaal en onaanvaardbaar banenverlies”. De vakbond Verdi toonde zich eveneens bezorgd over de werkgelegenheidssituatie en eiste dat banen en medezeggenschap in het bedrijf behouden blijven. DB Schenker is ook in de Benelux actief, met ongeveer 3.500 medewerkers en 28 strategisch gelegen logistieke centra en kantoren.
Focus op core business
Met de verkoop van Schenker concentreert Deutsche Bahn zich naar eigen zeggen weer op zijn kernactiviteit: spoorvervoer. Voor critici was de samenwerking met Schenker al langer een bron van ergernis. Zij waren van mening dat Schenker met een groot aandeel weg-, lucht- en zeetransporten niet goed bij de core business van Deutsche Bahn aansloot.