Een carrière of een studie kiezen is voor veel jongvolwassenen een grote uitdaging. Welke mogelijkheden zijn er? Het INTERREG-project Connect’ED van de Euregio Maas-Rijn probeert deze vraag op innovatieve wijze te beantwoorden door jongeren met behulp van VR-tours en mobiele escape rooms voor beroepen en bedrijven in de grensregio te inspireren. Het kick-off evenement van het project, dat scholen en bedrijven over de grens met elkaar wil verbinden, vond plaats op 6 november 2024.
Wat wil ik studeren? Wil ik überhaupt wel studeren? Welk beroep zou ik willen uitoefenen? Dit zijn allemaal vragen waar jongeren vanaf een bepaalde leeftijd mee te maken krijgen. Als deze vragen niet adequaat beantwoord worden, resulteert dat in jongvolwassenen die jarenlang op zoek zijn naar hun pad voordat ze uiteindelijk kiezen voor een studie of een beroep. En dat terwijl de vraag naar geschoolde arbeidskrachten op de huidige arbeidsmarkt enorm is. Met Connect’ED wil de Euregio het antwoord op dit probleem bieden: negen partners uit de gehele Euregio Maas-Rijn bundelen hun krachten om scholieren tussen de 14 en 18 jaar een alternatief te bieden voor de bestaande loopbaan- en studieoriëntatie.
Euregionale arbeidsmarkt
Het doel van het project is om bedrijven te verbinden met scholen en hun leerlingen en om trainingen te organiseren voor docenten zodat zij hun leerlingen een Euregionale visie op de arbeidsmarkt kunnen bieden. Voor scholieren die over de landsgrenzen heen durven te kijken, biedt de Euregio Maas-Rijn namelijk uitstekende voorwaarden om aan hun studie of carrière te beginnen. Een blik over de grens onthult bovendien een enorm opleidingspotentieel en een ongekende keuze aan beroepen.
Scholieren aanspreken
In tegenstelling tot andere loopbaanprojecten hanteert Connect’ED geen standaard vragenlijsten of interviews. Connect’ED maakt gebruik van digitale middelen die de scholieren aanspreken en brengt 25 scholen en 25 bedrijven uit de Euregio Maas-Rijn samen. Studie- en loopbaanbegeleiding wordt tastbaar gemaakt en leerlingen maken op een motiverende en innovatieve manier kennis met veelbelovende bedrijfstakken, bijvoorbeeld via een mobiele escape room, VR-rondleidingen door euregionale bedrijven, gezamenlijke (taal)grensoverschrijdende bedrijfsbezoeken, gastcolleges op school en oriëntatiedagen. De docententraining zorgt ervoor dat de leerlingen de Connect’ED-producten ten volle kunnen benutten. Dankzij financiële steun van meer dan 2 miljoen euro vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) hoeven scholen de kosten voor de Connect’ED-producten en -diensten niet zelf te dragen.