Thuiswerken in Duitsland: een aflopende zaak?

Voor een groot aantal werknemers in Duitsland luidt de opdracht in 2025: terug naar kantoor. Deutsche Bank en postorderbedrijf Otto kondigden bijvoorbeeld onlangs aan dat ze de thuiswerkuren voor werknemers drastisch gaan beperken. Bij Otto kunnen werknemers momenteel nog steeds zelf beslissen of ze thuis of op kantoor werken, maar in de nabije toekomst moeten ze de helft van de tijd op kantoor aanwezig zijn. De nieuwe regeling geldt vanaf 1 januari 2025. Deutsche Bank heeft één thuiswerkdag per week geschrapt. Werknemers mogen nu nog maar twee keer per week thuiswerken, managers nog maar één keer. Dit meldt de Rheinische Post.

Einde thuiskantoor

De redenen hiervoor verschillen. Otto stelt dat afspraken makkelijker, beter en sneller gemaakt kunnen worden wanneer medewerkers fysiek aanwezig zijn. Deutsche Bank streeft een aanpassing aan de wereldwijd gehandhaafde normen van het bedrijf na; de bank werkt in het buitenland immers al strikt volgens de 40 procent thuiswerkregel. Ook Amazon kondigde reeds het einde aan van het thuiskantoor aan met ingang van 2025. Het softwarebedrijf SAP en mediaconcern Springer geven eveneens de voorkeur aan meer fysieke aanwezigheid van hun medewerkers. Steeds meer grote Duitse werkgevers volgen intussen dit voorbeeld.

Loyaliteit versterken

Veel werknemers zijn niet blij met de nieuwe richtlijnen. Zij zien thuiswerken als een belangrijke verworvenheid uit de tijd van de pandemie. Zelfs twee jaar na het einde van de coronacrisis maakt een op de vijf mensen in Duitsland er nog steeds één keer per week gebruik van, zo bleek uit een enquête van het Statistisches Bundesamt. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen hanteren veel grote bedrijven al strengere thuiswerkregels, zo blijkt uit een onderzoek van de Rheinische Post. Verzekeraar Ergo in Düsseldorf bijvoorbeeld praktiseert sinds 2021 hetzelfde model als postorderbedrijf Otto, waarbij werknemers de helft van hun werktijd thuis mogen werken. De bedoeling hiervan is om tegemoet te komen aan de wens van werknemers naar een flexibele balans tussen werk en privé en om hun loyaliteit aan het bedrijf te versterken. De administratieafdeling van supermarkt Rewe heeft ook ingestemd met twee dagen thuiswerken.

Afspraken beter op locatie

Defensieproducent Rheinmetall staat thuiswerken slechts zes dagen per maand toe. Individuele oplossingen zijn echter mogelijk. Dit hangt doorgaans af van de functie van de medewerker en moet worden overeengekomen met de leidinggevende van de productielijn, aldus een woordvoerder. Dit besluit werd genomen nadat sollicitanten voor administratieve functies herhaaldelijk aangaven dat ze het belangrijk vonden om vanaf elke locatie te kunnen werken.

Flexibel model

Het kan natuurlijk ook anders. Bij Vodafone in Düsseldorf zijn er geen vaste aanwezigheidsdagen en Aldi Süd biedt zijn administratief personeel de mogelijkheid om op elk moment thuis te werken. Afhankelijk van de functie is dit echter niet altijd mogelijk, omdat bepaalde afspraken nog steeds op locatie plaatsvinden. Het valt nog te bezien of Vodafone zijn flexibele model permanent zal handhaven. Sinds de invoering ervan bekijkt het bedrijf volgens een woordvoerder voortdurend of er veranderingen nodig zijn.