Netflix, Disney+ en Amazon Prime eisen hun tol: streamingdiensten steken in Duitsland veel grote bioscoopen en filmhuizen de loef af. Tot eind 2024 verkopen Duitse filmtheaters waarschijnlijk minder kaartjes dan ooit in de afgelopen drie decennia. De magere coronajaren blijven hierbij even buiten beschouwing. Hogere toegangsprijzen zijn waarschijnlijk niet de enige reden hiervoor. Op de lange termijn bezorgt deze ontwikkeling de branche de nodige kopzorgen. Dit meldt de Rheinische Post.
Het aantal verkochte bioscoopkaartjes in Duitsland zal dit jaar waarschijnlijk dalen tot het laagste niveau in dertig jaar, de coronapandemiejaren 2020, 2021 en 2022 daargelaten. Waarschijnlijk zullen er tot het eind van dit jaar slechts 90 miljoen bioscoopkaartjes zijn verkocht, aldus een woordvoerder van de bioscoopvereniging HDF in gesprek met de Rheinische Post. In 2019 werden er landelijk nog 118 miljoen kaartjes verkocht, tegenover ongeveer 95 miljoen in 2023. Halverwege 2024 waren er echter slechts 41,9 miljoen kaartjes verkocht in Duitse bioscopen. De enige keer in de afgelopen twee decennia dat het slechter ging, was tijdens de pandemie.
Veranderd mediagebruik
Experts zien ondanks de zwakke verkoopcijfers nog geen teloorgang van de bioscoop. “De oudere generatie zal naar de bioscoop blijven gaan en zal daar de tijd en het geld voor over hebben”, stelt mediawetenschapper Klaus Goldhammer tegen de Rheinische Post. Hij voorspelt zelfs een lichte groei voor de bioscoopindustrie in 2025. Maar een terugkeer naar de “gouden tijden” van de branche zit er volgens de expert niet in. Een van de redenen hiervoor is het veranderde mediagebruik van de jongere generatie. Jonge mensen denken er twee keer over na of ze één avond naar de bioscoop kunnen en willen voor de prijs van een maandabonnement op streamingdiensten zoals Netflix. Voor veel mensen is een bioscoopbezoek sowieso al prijzig genoeg. In 2023 kostte in Duitsland het gemiddelde bioscoopkaartje 9,71 euro. Ter vergelijking: in 2022 was het bijna 50 cent minder, en in 2021 lag de prijs zelfs ruim onder de negen euro.
Investeren in de toekomst
Desondanks zijn de grote bioscoopketens optimistisch. De Cinemaxx-keten benadrukte dat er de afgelopen jaren geen bioscopen zijn gesloten. Mediawetenschapper Goldhammer benadrukt dat bioscopen moeten investeren om in de toekomst aantrekkelijk te blijven. De in Noordrijn-Westfalen voor de media verantwoordelijke minister Nathanael Liminski ziet naast de ondersteuning door de overheid ook een taak weggelegd voor de filmindustrie zelf. In het voorjaar trokken in Duitsland films als “Anatomy of a Fall” en “The Zone of Interest” veel mensen naar de bioscopen. “Het is duidelijk dat juist uitstekende producties als deze nodig zijn om mensen enthousiast te maken voor de bioscoop.”