Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland speelt de paashaas een prominente rol in de paasvreugde. Voor veel Duitsers hoort het zoeken naar beschilderde eieren of chocoladepaaseieren erbij. Dit jaar moet er voor deze artikelen in Duitsland wel iets dieper in de buidel worden getast. Volgens Destatis, het Duitse bureau voor statistiek, zijn deze artikelen tussen 2020 en 2024 meer dan 30 procent duurder geworden. Eieren kostten in 2024 bijvoorbeeld 38,5 procent meer dan in 2020, de prijzen van chocoladerepen stegen met 31,8 procent en andere chocoladeproducten waren zelfs 45,9 procent duurder, aldus Der Spiegel.
De prijs van voedingsmiddelen als totale categorie steeg in de periode 2020-2024 in Duitsland gemiddeld met 33,2 procent, terwijl de stijging van de totale consumentenprijzen 19,3 procent bedroeg. Voedsel is ook de drijvende kracht achter de inflatie in 2025 tot nu toe. In maart 2025 lagen de prijzen 3 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen voor bonbons (+14,3 procent) stegen in dezelfde periode bijzonder sterk. Ook zuurtjes werden duurder (+1,7 procent). Kauwgom, gummibeertjes en dergelijke werden daarentegen goedkoper (-2,3 procent). Voor chocolade zullen consumenten 16,7 procent meer moeten betalen dan in maart 2024. Eieren werden in de afgelopen twaalf maanden ‘slechts’ 2,5 procent duurder.
Stijgende cacaoprijs door klimaatverandering
Wat de chocoladeproductie betreft hebben slechte oogsten de prijs van cacao de afgelopen jaren opgedreven. Ivoorkust, ’s werelds grootste cacaoproducent, waarschuwde onlangs nog voor mislukte oogsten. Dit is vooral te wijten aan een gebrek aan neerslag in de maanden april tot september. De crisis wordt grotendeels veroorzaakt door de gevolgen van klimaatverandering. Extreme weersomstandigheden nemen toe, met lange periodes van droogte gevolgd door hevige regenval, vooral in de grote cacaoteeltgebieden van West-Afrika. Hierdoor worden cacaobomen steeds kwetsbaarder en kunnen plagen zich ongehinderd verspreiden. Tegelijkertijd is chocolade door zijn productie een van de meest klimaatschadelijke voedingsmiddelen.