In Duitsland groeit het consumentenvertrouwen weer. Volgens experts is dat vooral gebaseerd op de hoop dat de nieuwe regering, die begin mei onder leiding van Friedrich Merz (CDU) met haar werk mag beginnen, het tij gaat keren. Consumenten zijn weer bereid om meer geld uit te geven, ondanks het handelsconflict met de Verenigde Staten en de slechte economische situatie in Duitsland. De stemming onder Duitse consumenten is verrassend opgeklaard, meldt weekblad Der Spiegel.
Marktonderzoekers berekenden voor de maand mei dat het consumentenklimaat steeg met 3,7 punten naar -20,6 punten – tegen de verwachting in. De 2.000 ondervraagden beoordeelden hun inkomensvooruitzichten en de economische vooruitzichten iets positiever dan voorheen. Bovendien nam hun bereidheid om grotere aankopen te doen toe en zetten ze minder geld opzij.
Het nieuwe handelsbeleid van de Amerikaanse regering met hoge importtarieven heeft dus blijkbaar nog geen blijvend effect gehad op het gevoel van de consument. Eventuele negatieve effecten werden waarschijnlijk gecompenseerd door de afronding van de coalitieonderhandelingen tussen de CDU/CSU en de SPD en het uitzicht op een functionerende regering in de nabije toekomst. Het valt echter nog te bezien of deze ontwikkelingen de komende maanden zullen aanhouden. Of de Duitse consumenten opnieuw aan het sparen zullen slaan, zal onder andere afhangen van het verdere verloop van het handelsconflict met de Verenigde Staten.
Bedrijven minder positief
Terwijl consumenten dus blijkbaar positief gestemd zijn dat de economie zal aantrekken met dienovereenkomstig positieve gevolgen voor hun portemonnee, is de stemming onder bedrijven minder goed. Bedrijven in Duitsland vinden het steeds moeilijker om hun eigen perspectieven te voorspellen. In een enquête die het Ifo-Institut in München in april onder duizenden bedrijven hield, gaf 28,3 procent van de respondenten aan het moeilijk te vinden een voorspelling te doen, vergeleken met 24,8 procent in maart. De antwoorden worden beschouwd als een barometer van de economische onzekerheid. De indicator is nu gestegen naar het hoogste niveau sinds november 2022.
Volgens de Ifo-enquête tasten momenteel steeds meer bedrijven in het duister als het gaat om hun toekomst. De drijvende kracht hierachter is het sluimerende tariefconflict met de Verenigde Staten. Positieve impulsen zoals het onderhandelde regeerakkoord van de nieuwe regering, die miljarden wil investeren in infrastructuur en bewapening, hebben dit tot nu toe nog niet kunnen compenseren.