Nederland vervoerde in 2024 37,8 miljoen ton aan goederen per spoor. Dat is een daling van 3,9 procent ten opzichte van 2023 (39,4 miljoen ton). De belangrijkste reden hiervoor is een afname van (steen)kolentransport naar Duitsland, blijkt uit een nieuwsbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Duitsland is voor Nederland de grootste partner voor de aan- en afvoer van goederen per spoor. Twee derde van het Nederlandse goederenvervoer gaat naar Duitsland, en andersom wordt 37,9 procent van de aanvoer naar Nederland in Duitsland geladen. Dit aandeel is wel afgenomen ten opzichte van tien jaar geleden. Oostenrijk en Polen hebben daarentegen een grotere rol ingenomen.
Energiewende
De daling van het spoorvervoer vanuit Nederland is vooral te herleiden tot de in Duitsland afnemende vraag naar steenkool. De Duitse ‘Energiewende’, waarbij wordt overgeschakeld naar duurzame(re) energiebronnen, zorgt ervoor dat de vraag naar kolen voor kolengestookte energiecentrales daalt. In plaats daarvan haalt Duitsland meer energie uit gas of groene energiebronnen. Dit heeft grote invloed op de omvang van het totale kolentransport in Nederland: in 2024 werden 4,6 miljoen ton kolen vervoerd, terwijl dit in 2023 nog 7,5 miljoen ton was. Kolen zakten daarmee naar de derde plaats in de lijst van belangrijkste goederen voor het spoorvervoer, achter goederen in containers (18,4 miljoen ton) en metaalertsen en andere delfstoffen (4,9 miljoen ton).