Een feestdag opofferen voor de Duitse economie?

Dag van de Arbeid, Fronleichnam, Dag van de Duitse eenheid, Allerheiligen: het aantal feestdagen ligt in Duitsland aanzienlijk hoger dan in Nederland. Veel van deze dagen vallen doordeweeks en lenen zich hierdoor voor veel mensen uitstekend voor een lang weekend. Maar terwijl werknemers in Duitsland uitkijken naar deze extra vrije tijd, roepen economen op om ten minste één feestdag te schrappen. Dit zou de economische groei stimuleren en helpen om de miljardenschulden voor defensie, infrastructuur en klimaatbescherming te financieren. Volgens Peter Adrian, directeur van de Deutsche Industrie- und Handelskammer (DIHK), oftewel de Duitse Kamer van Koophandel, stagneert de arbeidsproductiviteit in Duitsland. Dit meldt het dagblad Der Tagesspiegel.

Bondskanselier Friedrich Merz (CDU) riep de Duitse bevolking onlangs ook al op om meer te gaan werken. Werknemers in Duitsland werken gemiddeld 1.350 uur per jaar, aanzienlijk minder dan de gemiddelde 1.750 uur die werknemers in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op de werkvloer doorbrengen.

Pinksteren opofferen en meer vrouwen fulltime

Om dit verschil van 400 uur te overbruggen pleit Adrian ervoor tweede pinksterdag als feestdag te schrappen, al weet hij ook dat veel Duitsers het daar niet mee eens zullen zijn. Ook roept hij Duitsers op om meer fulltime te werken – vooral vrouwen. Om dat mogelijk te maken is in de eerste plaats goed functionerende kinderopvang nodig, aldus Adrian.