Kategorien News

Bijeenkomst ‚Staat van Duitsland‘: Hoe staat Duitsland ervoor in 2016?

Wat speelt er momenteel allemaal in het machtigste land van Europa? Experts en wetenschappers geven een stand van zaken tijdens de bijeenkomst ‚Staat van Duitsland‘ op 3 juni 2016 in Amsterdam, georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Het DIA viert hiermee zijn 20-jarig jubileum.

Duitsland heeft zich van de zieke man van Europa ontwikkeld tot het economische powerhouse en de centrale politieke macht van Europa. Hoe gaat Duitsland met deze nieuwe rol om? Slaagt het erin Europa vlot te trekken of sleurt het de EU juist mee in een nieuwe crisis? Is het economische succes van de Bondsrepubliek een model voor andere landen, of is het einde van deze bloei al weer in zicht?

Agenda plaatje Staat van DuitslandIn Europa speelt Duitsland niet alleen een rol in de vluchtelingen- en de financiële crisis. Welke zaken spelen er verder en hoe staat ons buurland er in zijn geheel voor? Bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen en maken de balans op tijdens de ‘Staat van Duitsland’. Tijdens de bijeenkomst worden o.a. de Duitse binnen- en buitenlandse politiek belicht, de omgang met de vluchtelingencrisis, de ontwikkelingen in het partijenlandschap, de economische en culturele Nederlands-Duitse betrekkingen en ontwikkelingen op het gebied van kunst, theater en literatuur. De sprekers leveren feiten, gaan in discussie en geven inzicht in wat er in dit complexe land speelt. Voor journalisten, studenten en iedereen die met Duitsland te maken heeft een ideale manier om in één dag Duitslandkennis en –contacten op te doen.

Bezoekers worden bijgepraat door onder meer Paul Spies (Directeur Stadtmuseum Berlin), Friso Wielenga (Directeur Zentrum für Niederlande-Studien Münster), Dieuwke van Ooij (Chef Buitenland Nieuwsuur), Kees van Paridon (Hoogleraar Economie Erasmus Universiteit Rotterdam), theatermaker Johan Simons (oa intendant Ruhrtriënnale en artistiek directeur NTGent) en Wouter Meijer (Journalist bij NOS en auteur van ‚We kunnen niet allemaal Duitsers zijn‚). Wetenschappelijk directeur Ton Nijhuis van het DIA houdt de keynote-speech.

Het programma begint om 14 uur. Na de keynote volgen drie rondes met drie parallelle sessies, waaruit de deelnemers kunnen kiezen. Van 17.15 uur tot 18 uur vindt er een afsluitende borrel plaats met livemuziek. Het volledige programma vindt u hier.

Datum: 3 juni 2016 om 14:00 uur
Locatie: West-Indisch Huis te Amsterdam, Herenmarkt 99, Amsterdam
Toegang: € 15 (studenten € 12,50). U kunt zich via deze link aanmelden en met iDEAL betalen. Uw factuur is de bevestiging van aanmelding.