Geregeld komt tijdens ontmoetingen tussen Duitsers en Nederlanders het thema „Du“ versus „Sie“ aan de orde. En komt de vraag voorbij: willen echt alle Duitsers met „Sie“ aangesproken worden? Wordt het aanspreken met „Du“ als unhöflich ervaren? Zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden.
De discussie „Du of Sie“ wordt niet alleen door mensen met grensoverschrijdende ambities vanuit Nederlands versus Duits perspectief gevoerd. Zelfs in de Duitse media wordt er over dit thema gesproken. Is nu „Du“ of „Sie“ angebracht? Zo verscheen een paar dagen geleden via Absatzwirtschaft (Duits marketingvakblad) een artikel met de titel: Kulturwandel 4.0.: Ist das „Du“ wirklich auf dem Vormarsch?
“20% van de Duitse werknemers vindt het gebruik van het formele „Sie“ binnen de werkomgeving niet meer van deze tijd.”
Bij een onderzoek in 2012 gaf 20% van de werknemers aan dat het formele „Sie“ nog altijd gezien werd als beleefde aanspreekvorm, maar dat dit in de werkomgeving inmiddels als wat stijf en niet meer van deze tijd wordt ervaren.
In het artikel wordt aangegeven dat het spreken in de jij-vorm bij IKEA al langer gangbaar is. En ook binnen Duitse concerns als Lidl en OTTO wordt inmiddels getutoyeerd. Weliswaar opgelegd door de baas, maar goed. In hoeverre werknemer en klant zich hier prettig bij voelen, blijft wel wat fraglich. De doelgroep is hier allesbepalend.
Ook kwam onlangs tijdens een netwerkbijeenkomst in Aken het thema „Du versus Sie“ ter sprake. Dit naar aanleiding van een gesprek tussen twee Duitse ondernemers, die elkaar al langer kenden. De een stelde voor elkaar met de voornaam en „du“ aan te spreken. De ander stemde hier maar al te graag mee in.
Ook in Duitsland worstelt men wel eens met welke aanspreekvorm men nu het beste kan gebruiken en hoe hiermee om te gaan. Tijdens de genoemde bijeenkomst kwam het antwoord van een Nederlandse ondernemer: „Ik begin in zakelijke relaties altijd met „Sie“. Wanneer mijn gesprekspartner met „Du“ aangesproken wil worden, geeft hij of zij dit zelf wel aan.“
Over de auteur
Bjorn Bos (1977) is eigenaar van Thinking Marketing en heeft meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van online en offline marketing communicatie met specialisatie in Nederland<->Duitsland marketing. Bjorn adviseert hierbij zowel Nederlandse als Duitse bedrijven in het MKB als het gaat om marktverkenning, strategie & positionering in het buurland.