Steeds minder ondernemingen in Duitsland gaan failliet. Dat blijkt uit een analyse van het Institut der deutschen Wirtschaft Köln (IW). In Noordrijn-Westfalen vragen gemiddeld de meeste ondernemingen faillissement aan, in Baden-Württemberg de minste.
In 2016 verkeerden in heel Duitsland ongeveer 22.000 ondernemingen in staat van faillissement. Dat is bijna vijf procent minder dan in 2015, toen er 23.123 bedrijven failliet gingen. Sinds 2003 is het aantal faillissementen met maar liefst 43 procent gedaald.
Verschillen tussen de deelstaten
In de deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan volgens de studie de meeste ondernemingen failliet: gemiddeld 11,9 per 1000 bedrijven. Vlak daarna volgen Hamburg (11,1) en Bremen (10,4). In Baden-Württemberg en Beieren gaan de minste bedrijven over de kop: respectievelijk 4,2 en 5,1 per 1000 bedrijven. De oorzaak hiervan is volgens het onderzoek het verschil in economische groei tussen de deelstaten. In Beieren groeide de economie tussen 2003 en 2013 bijvoorbeeld met 17,9 procent, terwijl dat percentage in Noordrijn-Westfalen slechts 8,2 procent was.
Verband tussen bruto binnenlands product en faillissementen
Volgens de studie kan aan de hand van de groei van het bruto binnenlands product het aantal faillissementen voorspeld worden. Wanneer het bruto binnenlands product met één procent stijgt, daalt de hoeveelheid faillissementen met drie procent. Voor 2016 wordt verwacht dat de economie met 1,6 procent groeit, dus het aantal bedrijven dat faillissement aanvraagt zou dit jaar met vijf procent moeten dalen.
Lees het oorspronkelijke artikel bij de Frankfurter Allgemeine.