Twee nieuwe projecten ondersteunen de duurzame ontwikkeling in de euregio rijn-maas-noord

Twee nieuwe projecten ondersteunen de duurzame ontwikkeling in de euregio rijn-maas-noord

Vanaf 1 juni 2017 zijn er in de euregio rijn-maas-noord twee nieuwe INTERREG V A-projecten gestart met totale kosten van circa 12,4 miljoen euro. De Duits-Nederlandse projecten STRASUS (Strategic Sustainability for Logistics) en D-NL-HIT (High Throughput formulering voor een innovatieve oppervlaktentechnologie) hebben een looptijd tot mei 2020 resp. mei 2021.  Middelgrote en kleine ondernemingen (mkb) uit de regio kunnen nog aansluiten.  

Innovatieve productontwikkelingen voor milieuvriendelijke oppervlakten

Het hoofddoel van het oppervlakteproject D-NL-HIT is het invoeren van de modernste ontwikkeling- en testmethodes (High Throughput) – en hun toegankelijkheid voor mkb-ondernemingen – waardoor onderzoek naar nieuwe stoffen veel sneller mogelijk is. Dit proces dient als basis voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke alternatieven voor bestaande producten, zoals lakken en lijmstoffen. Daarnaast bestaan in het project werkpakketten ter optimalisatie van het 3D-drukproces en de modificering van UV-LEDs die gebruikt worden bij het uithardingsproces van stoffen.

Aantrekkelijk voor bedrijven in de regio: door middel van het werkpakket „Open Innovation & Dissemination“ hebben mkb’s de mogelijkheid om op een later tijdstip alsnog in het project in te stappen. Bijvoorbeeld om medewerkers in de gebruikte High Throughput- formuleringstechnologie op te leiden of om samen met andere ondernemers, en met ondersteuning van de wetenschappelijke partners een eigen projectidee uit te testen. Het lab van de High Throughput-formulering ligt bij de Hochschule Niederrhein in Krefeld, de lead partner van het project. Met behulp van field labs bestaat er bovendien de mogelijkheid om elders de productontwikkeling te versnellen.

Effectieve duurzaamheidstrategieën voor kleine en middelgrote logistieke ondernemingen

Van productie tot logistiek: in de Duits-Nederlandse grensregio zijn er meerdere logistieke hotspots en daardoor talrijke ondernemingen, die de verschillende fasen van de (toeleverings)keten weergeven.  De druk voor logistieke medewerkers om duurzaam te werken blijft stijgen. Wanneer grote ondernemingen vanuit de EU verplicht worden om informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) weer te geven, zijn ook de kleinere toeleveranciers gevraagd om door de invoering van zekere standaards daarbij aan te sluiten om zo concurrerend te blijven. Toch valt het de mkb-bedrijven vaak tegen om naast hun dagelijkse taken ook tijd te investeren in structurele veranderingen.

STRASUS biedt de oplossing, waarbij meerdere hogescholen en een ervaren onderneming op het gebied van simulatiespel-ontwikkeling een strategie en daaruit volgende serious gaming-modules ontwikkelen. Dankzij deze hulp worden ondernemingen in staat gesteld om bijvoorbeeld een eigen MVO-rapport te ontwikkelen. Terwijl sommige logistieke bedrijven alvast als projectpartner aan testdoelen of als Best-Practice voorbeelden meewerken, wil het project onder leiding van het instituut GEMIT van de Hochschule Niederrhein in de komende drie jaar minstens 80 logistieke ondernemingen uit NRW en de aangrenzende Nederlandse grensregio bijscholen.

Beide projecten worden begeleid door het regionale INTERREG-programmamanagement van de euregio-rijn-maas-noord in Mönchengladbach.

X