Hand in hand tegen kerncentrale

Hand in hand tegen kerncentrale

Op zondag 25 juni demonstreerden ruim 50.000 mensen in zowel Nederland, België als in Duitsland voor de sluiting van de kerncentrale in de Belgische deelgemeente Tihange, 50 kilometer ten zuiden van Maastricht. In de vorm van een 90 kilometer lange menselijke ketting tussen Aken, Maastricht, Luik en Tihange wilden ze een duidelijk signaal afgeven: het openhouden van deze kernreactoren is absoluut niet gewenst.

Al jaren vrezen de mensen uit het gebied rondom de kerncentrale dat het weleens behoorlijk mis zou kunnen gaan. Daarbij komt dat het probleem niet binnen de grenzen van België blijft. Bij een kernramp zullen ook Nederland, Duitsland en Luxemburg getroffen worden. Op dit moment zijn er verontrustende haarscheurtjes in de wand van Tihange 2 geconstateerd, een van de drie kernreactoren op dit terrein. De Belgische regering houdt voet bij stuk en zegt dat de centrale veilig is.

De kernreactoren in Tihange zijn al dik 40 jaar oud, maar desondanks nog steeds de leverancier voor maar liefst een kwart van de Belgische elektriciteit. Vanwege veroudering van de centrale was er sprake van een sluiting in 2015, maar hier stak toenmalig premier Elio Di Rupo een stokje voor. Hij stelde de sloop uit tot minimaal 2023. Een mogelijk argument zou zijn dat België door sluiting van de centrale niet zou kunnen voorzien in de stroombehoefte van het hele land. Ook zou de staat door deze reactoren ieder jaar een winst behalen van 1 miljoen euro.

Peer de Rijk, medeorganisator van deze actie, had gehoopt op een opkomst van 60.000, zodat er over het gehele traject mensen zouden kunnen staan. Ondanks dat het gewenste aantal niet is behaald, is de Rijk enorm blij met de opkomst en vindt de actie geslaagd. Nu is het hopen op een reactie van de Belgische regering en het besluit deze centrale – het liefst vandaag nog – te sluiten.

Lees meer bij de Volkskrant.

X