Zowel in Nederland als in Duitsland staan veel waarschuwingsborden. Voor mijn gevoel staan er echter in Duitsland relatief meer borden dan in Nederland. Een aantal heb ik in de afgelopen tijd op de foto gezet. In Duitsland waarschuwt men meer dan in Nederland en dat komt volgens mij door het willen vermijden van eventuele aansprakelijkheid. Voorbeeld: je loopt door het park in je beste pak en je bent op weg naar een sollicitatiegesprek. Ineens gaat het irrigatiesysteem aan en wordt jouw hele pak nat. Om aansprakelijkheid te voorkomen heeft de Gemeente Ahrweiler hier een bord geplaatst “Vorsicht Bewässerungsarbeiten!”
Ander voorbeeld: Duitse kinderen dragen op de fiets bijna allemaal een helm. Als ze dan met de fiets bij een leuke speeltuin aankomen, stormen ze wellicht meteen op hun favoriete speeltoestel af en vergeten hierbij hun helm af te zetten. Hun hoofd is met helm wel 2x zo groot en je zou zo maar overal achter kunnen blijven haken of klem komen te zitten. Om ouders hierop attent te maken, plaatste de Gemeente Wachtendonk het bord: “An Spielgeräten Schutzhelm abnehmen!”. Voor veel Nederlanders een grappig bewijs dat Duitse kinderen kennelijk met de helm op worden geboren. De gemeente heeft de ouders gewaarschuwd en is daarmee tegen aanklachten gewapend!
Duitsland lijkt wat aansprakelijkheidskwesties betreft steeds meer op de Verenigde Staten. Wanneer u zakelijke activiteiten ontplooit in Duitsland, is het goed om hier rekening mee te houden. Met een goede beschrijving van wat alles wel en niet kan met uw product, bespaart u uzelf een hoop (juridische) ellende.
Over de auteur
John Mazeland is directeur van de Business Alliance Nederland Duitsland (BAND) in Nijmegen. Hij organiseert (inhouse) cursussen en workshops over Duits-Nederlandse samenwerking voor bedrijfsleven en overheid. Zo geeft hij In 2018 de cursus ‘Zakelijk Duits’.