Hoe is het gesteld met de reputatie van ‚Made in Germany‘ in het buitenland?

Het keurmerk ‚Made in Germany‘ staat al meer dan 130 jaar synoniem voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Maar geldt dit beeld nog steeds? Hoe heeft de negatieve publiciteit uit Duitsland over vertragingen bij grote bouwprojecten of manipulaties in de automobielindustrie de internationale reputatie aangetast? Op 43 locaties wereldwijd onderzochten marktanalisten van Germany Trade & Invest (GTAI) het huidige imago van ‚Made in Germany‘. Ze spraken met lokale bedrijven over consumenten, concurrenten en vooruitzichten. Het goede nieuws: Het label blijft een succesverhaal.

„Onze bedrijven hebben wereldwijd een goede naam en leveren hoogwaardige producten en diensten. Het kwaliteitskeurmerk ‚Made in Germany‘ geniet in het buitenland terecht een zeer goede reputatie. Tegelijkertijd toont de GTAI-studie aan dat de uitdaging groter wordt naarmate de internationale concurrentie toeneemt. In de toekomst zullen onze bedrijven hun marketingactiviteiten in de relevante markten nog meer moeten toespitsen op de specifieke landen“, zegt Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken en Energie.

„Zo’n uitstekend label geef je toch niet op“, zegt de Chinese ingenieur van een Duits-Chinees technologiebedrijf op de vraag naar de toekomst van ‚Made in Germany‘. Of het nu gaat om machines, auto’s of huishoudelijke artikelen: ook in Rusland wordt de voorkeur gegeven aan Duitse merkproducten. Last but not least helpt ook de gemeenschappelijke geschiedenis, zoals bijvoorbeeld in sommige landen in Zuid-Amerika, waar veel Duitse emigranten al meerdere generaties wonen. In Turkije wederom hebben Turkse gastarbeiders sinds het begin van de jaren zestig een belangrijke bijdrage geleverd aan de populariteit van Duitse goederen.

Er is grote waardering voor de hoge kwaliteit van de producten ‚Made in Germany‘, op sommige plaatsen wordt het label als statussymbool beschouwd. Daartegenover staat het grootste probleem met Duitse producten: de relatief hoge prijs. Niet iedereen is altijd bereid of in staat om grote bedragen op tafel te leggen; vooral niet als bijvoorbeeld concurrerende producten uit het Verre Oosten een alternatief zijn.

Tegelijkertijd rijst de vraag of een label als ‚Made in Germany‘ nog zin heeft in een geglobaliseerde wereldeconomie. Veel Duitse bedrijven produceren in het buitenland: kun je dan überhaupt nog spreken over ‚Made in Germany“? Hoe kunnen we voorkomen dat het label als verkoopinstrument aan geloofwaardigheid inboet? Zijn alternatieve aanduidingen zoals ‚Designed‘ of ‚Engineered in Germany‘ voldoende?

Antwoorden op deze en andere vragen zijn te vinden op de speciale website van GTAI