Nieuwe INTERREG-projecten in euregio rijn-maas-noord

Nieuwe INTERREG-projecten in euregio rijn-maas-noord

Mei belooft een interessante maand te worden: niet alleen komen de Europese verkiezingen eraan, maar ook wordt deze maand traditiegetrouw het belang van de Europese samenwerking duidelijk. Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van de Dag van Europa dragen hieraan bij. Enkele projecten die op 17 april bij de euregio rijn-maas-noord aan de INTERREG-commissie werden voorgesteld, sluiten hier goed bij aan. In totaal werd aan negen veelbelovende projecten subsidie uit het “People-to-People”-programma toegekend.

De financiële ondersteuning uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling bedraagt € 200.481,- en wordt over de verschillende projecten verdeeld.

75 jaar vrijheid

Het project ‚Grensoverschrijdend doe-boek 75 jaar vrijheid NL-D‘ draait om de ontwikkeling van een boek met raadsels, lokale verhalen en feiten over vrijheid en democratie. De samenwerking tussen verschillende Nederlandse en Duitse gemeenten, zoals bijvoorbeeld de Gemeente Venray en Stadt Kleve, wil hiermee 10- tot 14-jarigen in het basis- en voortgezet onderwijs aanspreken. In het boek is tevens een tabel opgenomen die de wisseling van het Nederlandse en Duitse perspectief mogelijk maakt. Hierdoor wordt de jeugd ook op intercultureel en talig gebied gestimuleerd.

Passend bij het thema vrijheid en democratie organiseert Bianca van Dreumel samen met de Heimat- und Verkehrsverein Donsbrüggen een concert, waarbij 50 zangers uit de gehele euregio een gelegenheidskoor vormen. Zowel Nederlandse, Duitse als Engelse stukken worden tijdens de concerten ten gehore gebracht. ‚De toekomst van het verleden‘ verzorgt bovendien een Herdenkingstour, waarbij op verschillende plaatsen een verhaal of gebeurtenis van een overledene wordt verteld.

De vrijheid en samenwerking die inmiddels in onze regio vanzelfsprekend zijn, beïnvloeden ons dagelijks leven zeer. Een goed voorbeeld daarvan is de gemeente Beesel samen met de Burggemeinde Brüggen, die een jarenlange succesvolle samenwerking op meerdere niveaus praktiseren. Het huidige ‚Strategische partnerschap‘ bevordert een nog nauwere samenwerking op het gebied van bestuur, cultuur, toerisme en onderwijs.

Natuur, cultuur en toerisme

Historische input werd door de stichting Geschichte des Raumes Peel-Maas-Niers gegeven. De landkaartenexpositie van het project ‚Kaarten tussen Rijn en Maas‘ reist van Schloß Rheydt via Geldern en Venlo naar Stevensweert. De expositie laat een eeuwenlang, gezamenlijk verhaal aan beide zijden van de grens aan het publiek zien.

Het ‚Partnerschap Grenslandroute‘ van IKL Susteren en de Gemeente Selfkant wil met de grenslandroute het toerisme en de economie in de Limburgse grensregio’s verstevigen. Door de nieuwe samenwerkingen wordt een grensoverschrijdende hefboom voor duurzame activiteiten binnen de sociale en culturele sector gecreëerd.

De natuur mag ook niet ontbreken. Stichting Veldense Volkscultuur en de Stadt Straelen zorgen met het project ‚Bedreigde diersoorten‘ voor de flora en fauna van de regio. Dit initiatief heeft als doel om een intensievere betrokkenheid en een groter bewustzijn onder het publiek te bewerkstelligen. Eén van de concrete doelen van het project is de realisatie van biotopen voor wilde en bedreigde diersoorten.

Onderwijs en economie

Het project ‚Ondernemen 2020‘, op initiatief van de Lern- und Bildungsakademie Mönchengladbach, ziet veel kansen in het onderwijs en het bedrijfsleven in de grensregio. Het project focust zich door middel van een onderzoek op de ontwikkeling van een grensoverschrijdend en duurzaam ondernemersplatform voor stagebedrijven binnen de grensregio.

Maatschappij en familie

Tijdens een adoptie wordt er vaak niet voldoende rekening gehouden met de psychische gevolgen van een dergelijke gebeurtenis. Vereniging Nazorg Adoptie uit Venray en Osteopathie Vivi uit Straelen starten om die reden een samenwerking. Doel is om door de uitwisseling van ervaringen een betere psychische begeleiding te kunnen bieden aan de adoptiedriehoek van kind, biologisch en adoptiefouder. Het Euregionale Symposium dat door beide partijen wordt georganiseerd stimuleert dit. Verder werken de initiators ook in de praktijk nauwer met elkaar samen.

Het laatste project binnen de commissie is een project van de steden Venlo en Krefeld. De stichting Roze Zaterdag Venlo-Krefeld maakt zich hard voor een grotere maatschappelijke diversiteit, acceptatie en tolerantie. Zo is het doel van de zogenaamde ‘regenboogkast’, die op markten en bij scholen wordt geplaatst, om burgers, leraren en scholieren meer over het thema LHBTI en diversiteit na te laten denken. Verder staan voor de stichting onder andere nog een Roze zaterdag met een informatiemarkt en regenboogparade gepland.

Het INTERREG VA kaderproject „People-to-People“

Alle bovengenoemde initiatieven stimuleren de Duits-Nederlandse samenwerking. Zij zijn daarom onderdeel van het Europese INTERREG-project „People-to-People“ van de euregio rijn-maas-noord. Op deze manier kunnen grensoverschrijdende ideeën op een snelle en gemakkelijke manier gesubsidieerd worden en komt de EFRO-subsidie van de EU direct bij de burgers terecht. In totaal kan er tot het jaar 2022 een beroep gedaan worden op € 1,8 miljoen uit het fonds als aanmoediging voor samenwerking tussen burgers uit deze euregio.

X