Intercity Amsterdam – Berlijn steeds populairder

Intercity Amsterdam – Berlijn steeds populairder

De intercity van Amsterdam naar de Duitse hoofdstad kon in het afgelopen half jaar op 18 procent meer reizigers dan in dezelfde periode van vorig jaar rekenen. De NS spreekt van een ‘onmiskenbare rol’ van de huidige klimaatdiscussie; milieubewust reizen is voor vele reizigers steeds belangrijker geworden.

Vanuit Twente reis je met deze internationale trein in minder dan 4,5 uur naar het hart van de Duitse hoofdstad. Het aantal reizigers dat in de oostelijke provincie op de trein naar Berlijn stapt, is eveneens toegenomen; vanuit Almelo nam het aantal in een jaar tijd met 8 procent toe. In Hengelo was er sprake van een minder sterke groei, maar ook hier is de NS over de cijfers niet ontevreden.

Ook op zakelijk gebied wordt er meer gebruik van het traject gemaakt. De verbinding is voor zakelijke reizigers erg interessant, omdat er in Twente economische betrekkingen met steden in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen bestaan, bijvoorbeeld Osnabrück en Hannover.

Milieubewust

De groei werd volgens de NS veroorzaakt doordat menig reiziger milieubewuster wil reizen. Volgens de NS zijn reizigers zich steeds meer bewust van de impact van reizen op milieu en klimaat. Ze ruilen het vliegtuig dan ook steeds vaker in voor de trein. Zogeheten vliegtuigschaamte, een term overgewaaid uit Zweden, speelt daarbij volgens de NS een grote rol. Het is de schaamte die sommige mensen voelen als ze het meer vervuilende vliegtuig pakken.

Snellere verbinding, kortere reistijd

Het plan van de NS is om de reistijd per trein tussen de Europese steden te verkorten. Vanaf 2023 rijden er nieuwere en moderne treinen op het traject, waardoor reizigers een half uur sneller op hun eindstation zullen zijn. In Bad Bentheim zal de grootste tijdswinst worden behaald. Op dit moment moeten reizigers daar nog een kwartier wachten, omdat de locomotieven voor de trein gewisseld moeten worden. Met de komst van de nieuwe treinen zal daar geen sprake meer van zijn.

Eerder dit jaar was er nog sprake van dat de NS en de Deutsche Bahn voor een alternatief traject via Arnhem zouden kiezen. De intercity blijft echter gewoon via Almelo en Hengelo rijden, ook in de toekomst. Als er een verbinding via Arnhem komt, dan vormt deze een aanvulling op het huidige traject via Twente.

X