In het ene land wonen, maar in het buurland werken: voor veel inwoners van de Nederlands-Duitse grensregio heel normaal. Een organisatie die werkgevers en werknemers ondersteunt bij het maken van de stap over de grens is GrensWerk in Gronau. De Regierungspräsidentin van het Bezirk Münster, Dorothee Feller, bracht onlangs een bezoek aan deze organisatie om te praten over de kansen en doelen van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.
Naast de Regierungspräsidentin waren ook Johann Meiners van de Agentur für Arbeit en medewerkers van GrensWerk aanwezig. Meiners legde uit dat veel werkzoekenden enkel in het eigen land op zoek gaan naar een baan. Ze gaan de grens niet snel over, omdat ze worden afgeschrikt door de verschillen in de sociale verzekerings- en belastingsystemen tussen Nederland en Duitsland. Ook de taalbarrière weerhoudt mensen ervan om een baan te zoeken in het buurland.
Veel te halen in buurland
Volgens GrensWerk blijven daardoor veel kansen liggen, want aan de andere kant van de grens is vaak veel te halen. Duitsers en Nederlanders zijn vaak net iets anders opgeleid en kunnen daardoor in het buurland veel toevoegen in hun vakgebied. Bovendien is de verhouding tussen vraag en aanbod soms anders in het buurland, waardoor er veel vacatures kunnen zijn binnen een sector die in het eigen land juist verzadigd is.
Grenzen vervagen
Tijdens zijn presentatie onderstreepte Meiners het belang van het kijken over de grens en legde uit dat GrensWerk een belangrijke rol speelt bij het vervagen van de landsgrenzen: “Werken zonder grenzen kan werkelijkheid worden. Het moet ons lukken mensen en bedrijven uit de regio te wijzen op de mogelijkheden op de arbeidsmarkt in het grensgebied. Ondanks de lage werkloosheid, zijn er nog altijd veel mensen die op zoek zijn naar een baan.”
Persoonlijk advies
Instellingen als GrensWerk en de GrensInfoPunten bieden zowel aan werkgevers als aan werknemers persoonlijk advies over alle vraagstukken die bij het werken in het buurland komen kijken. Hierdoor wordt voor beide partijen een overzichtelijke situatie geschetst. GrensWerk is opgericht door de gemeente Enschede, Werkplein Twente, het UWV, de Euregio en de Agentur für Arbeit. De GrensInfoPunten zijn een service van de Euregio.