Kategorien News

Aantal Duitse apotheken slinkt

In Duitsland verdwijnen steeds meer apotheken, zowel op het platteland als in de grote steden. Het is een sluipend proces, waarbij de oorzaken variëren van een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en stijgende exploitatiekosten tot concurrentie van online apotheken. Dit blijkt uit een bericht van de Neue Rhein/Neue Ruhr Zeitung (NRZ).

Volgens een schatting van de Duitse apothekersvereniging ABDA is Duitsland in de afgelopen tien jaar ongeveer 20 procent van de apotheken kwijtgeraakt. Alleen al in 2024 daalde het aantal apotheken met 530 tot 17.041. Deze ontwikkeling heeft volgens ABDA nu al een negatief effect op de bevoorrading van de bevolking. Mensen moeten steeds verder reizen als ze ’s nachts een antibioticum of een middeltje tegen de koorts voor een ziek kind nodig hebben.

Betrouwbaar zorgstelsel

De eis van de Duitse apothekersvereniging is dan ook duidelijk: de nieuwe Bondsregering moet in actie komen, zodat mensen er zeker van kunnen zijn dat er altijd een apotheek in de buurt is. Apotheken hebben volgens ABDA dringend behoefte aan onmiddellijke economische ondersteuning. “De financiering van het zorgstelsel moet stabiel, eerlijk en voorspelbaar zijn zonder de verzekerden te zeer te belasten of de kwaliteit van de zorg in gevaar te brengen”, aldus een ABDA-woordvoerder.

Apotheek op loopafstand essentieel

Ook ziekenhuizen en artsen roepen in een gezamenlijke open brief de politiek op om het zorgbeleid te verbeteren. Patiënten zijn volgens hen nu eenmaal dringend afhankelijk van medische zorg dicht bij huis, maar ook van medicatie, vindt een woordvoerder van de Duitse vereniging van huisartsen. Vooral voor veel chronisch zieken en ouderen is het essentieel om een apotheek op loopafstand van hun eigen huisartsenpraktijk te hebben. Dit is ook belangrijk in landelijke gebieden. De politiek moet daarom dringend actie ondernemen en deze onmisbare structuren behouden en versterken, vinden de huisartsen.

Onvoldoende financiering

Er zijn verschillende redenen voor de daling van het aantal apotheken. ABDA ziet de belangrijkste reden in de chronische onderfinanciering van het hele apothekerssysteem. Zo wordt de vergoeding die apotheken krijgen voor het verstrekken van en adviseren over receptgeneesmiddelen bepaald door politici. De laatste verhoging van deze vergoeding vond begin 2013 plaats. In deze periode zijn de apotheekkosten echter met 60 procent gestegen, de inflatie met bijna 30 procent en de loonkosten in apotheken met maar liefst 80 procent. Om apotheken te stabiliseren moeten de apothekerstarieven volgens ABDA regelmatiger worden gekoppeld aan de algemene economische ontwikkeling.

Concurrentie door online handel

Daarbij komt nog het tekort aan geschoolde arbeidskrachten in de sector. Er wordt geschat dat er tegen 2030 een tekort zal zijn van 13.000 geregistreerde apothekers, terwijl de behoefte al een tijdje stijgt. En dan is er nog de toename van de online handel in medicijnen. Online bestellingen verergeren het probleem niet alleen voor apotheken, maar ook voor consumenten. De levering van medicijnen is meer dan alleen een logistiek proces. Kwalitatief goed advies dicht bij huis is erg belangrijk voor veel patiënten, vooral ernstig zieken, ouderen, zieken en gezinnen met kinderen.