Kategorien Blog News

Blog: Goede gezondheidszorg is van grensoverschrijdend belang

In het noordoosten van Nederland en het noordwesten van Duitsland wordt op diverse gebieden samengewerkt. Zo ook in de gezondheidszorg. Studente Suzanne van der Neut deed er in opdracht van het Rijnland Instituut onderzoek naar: welke overeenkomsten op het gebied van verzekeringen en wetgeving zijn er in beide landen, en wat zijn mogelijkheden voor de toekomst?

Toen ik hoorde dat we voor mijn studie een opdracht gingen maken over de samenwerking tussen Noordoost-Nederland en Noordwest-Duitsland, werd ik meteen enthousiast! Al sinds ik twee jaar ben woon ik in Elp, een heel klein dorp in Midden-Drenthe, vlakbij de grens van Duitsland. Aangezien het maar een half uurtje rijden is naar Duitsland, gingen we als gezin vaak dagjes weg naar steden zoals Leer. Ook al woon ik zo dichtbij, ik wist eigenlijk heel weinig over de samenwerking  in het grensgebied, waardoor deze opdracht me enorm aansprak.

Suzanne van der Neut.

Ik ben Suzanne van der Neut en ik zit nu in mijn tweede jaar van de opleiding European Studies. Het is een hele brede en interessante opleiding. Je leert onder andere over de Europese instellingen, Europees recht, de verschillende culturen en de samenwerking van Europa met de rest van de wereld. Iedere studieperiode telt een groot project, waarbij je vaak in groepsverband een onderzoek doet. Die mondt uit in een presentatie met de belangrijkste bevindingen en een onderzoeksverslag.

In de eerste periode van jaar 2 kregen we een opdracht van het Rijnland Instituut. Zij vroegen ons om tijdens het project ‘Europe in the Region’, onderzoek te doen naar de samenwerking tussen Noordoost-Nederland en Noordwest-Duitsland. Binnen het project kon je kiezen uit verschillende sectoren, zoals educatie of infrastructuur, en wat de voordelen en nadelen van de samenwerking op die terreinen zou zijn. Mijn groep besloot dieper in te gaan op de samenwerking in de gezondheidszorg. We hadden al snel een plan, waarbij we gingen kijken naar de al bestaande overeenkomsten en de mogelijkheden op gebied van verzekeringen en wetgeving. We hielden een kwalitatieve enquête onder Nederlanders en Duitsers, waardoor we erachter konden komen of er überhaupt vraag was naar samenwerking in deze sector.

Ons onderzoek wees uit dat het qua wetgeving al redelijk goed gaat. De Nederlandse en Duitse wetgeving komt vaak overeen en samenwerkingsprojecten binnen de gezondheidszorg worden gestimuleerd en soms gefinancierd door de Europese Unie. Wat betreft de verzekeringen is er zeker nog werk te verrichten. Vooral het vergoeden van behandelingen in het buitenland is een lastige kwestie. Als de samenwerking binnen de gezondheidszorg er uiteindelijk komt, moet daar nog veel geregeld worden. Uit de enquête kwamen over het algemeen positieve reacties. Veel mensen juichten meer samenwerking in de gezondheidszorg toe. Er is dus zeker belang bij.

Samenwerking tussen Nederland en Duitsland op gebied van gezondheidszorg is goed mogelijk. De burgers hebben er interesse in. Voor het zover is, moet er nog wel veel geregeld en overlegd worden. Het zou een mooi initiatief zijn, zodat de grens tussen Nederland en Duitsland verder vervaagt en we samen sterker en vooral ook gezonder kunnen zijn. Ik ben in ieder geval enorm benieuwd naar de ontwikkelingen in deze perspectiefrijke samenwerking tussen Duitsland en Nederland!