Kategorien Business News

Bouwen aan community van Nederlandse alumni in Duitsland

Sinds een aantal jaren trekken de Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit, Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Twente samen op bij het organiseren van alumni-events in het buitenland. „De belangrijkste drijfveer voor alumni om deze events te bezoeken is netwerken, gecombineerd met het ophalen van herinneringen aan de studietijd in Nederland“, zegt Solange Panayotopoulos, Alumni Community manager van de Universiteit van Twente.

Voor de universiteiten is het belangrijk om in contact te blijven met hun alumni. De opleiding aan de universiteit, het netwerk en de faciliteiten zijn erop gericht dat studenten zich optimaal ontwikkelen tot kritische denkers, die zich bezighouden met het oplossen van vraagstukken van de huidige moderne tijd. „Zij zijn onmisbaar als adviseur bij het opstellen van curricula van de verschillende opleidingen. Vaak worden ze vanwege een speciale prestatie uitgenodigd om een gastcollege te verzorgen, of helpen ze studenten aan interessante afstudeeronderzoeken. De lijst van activiteiten door alumni is oneindig“, aldus Panayotopoulos.

Regio verbinden met de wereld

Maar niet alleen de universiteit heeft belang bij het netwerk van alumni. Zo startte de regio Twente een alumniproject met als doel de regio Twente te verbinden met de wereld. De provincie Overijssel, de gemeente Enschede, Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente hebben twee Alumni Community Managers aangesteld. Hun opdracht: het alumninetwerk betrekken bij activiteiten van regionale partijen en het bedrijfsleven. Hierbij kan gedacht worden aan handelsmissies en bestaande events als de Hannover Messe en Semicon.

Activeren van alumninetwerk in Duitsland

Het was dan ook een grote wens van regionale partijen om het alumninetwerk in Duitsland te activeren. In Duitsland zijn bijna 6000 alumni van de vier Nederlandse technische universiteiten werkzaam. 2000 daarvan zijn afkomstig van de Universiteit van Twente. „Duitsland is ons buurland en grootste exportland. Er zijn ontzettend veel kansen. Tijd om ze op te zoeken“, aldus Panayotopoulos. De reis ging al langs Keulen (ESA), Frankfurt (Max Planck Instituut), Stuttgart (Liederhalle), München (Technische Universiteit München) en Hamburg (Technische Universiteit Hamburg). De finale is op 11 december aanstaande in Berlijn (Nederlandse Ambassade).

Verrijking van persoonlijk en professioneel leven

De bevindingen van de eerste vijf bijeenkomsten zijn zeer positief: er zijn al vele connecties gelegd, zoals tussen een alumnus, werkzaam bij ESA, en de Universiteit Twente. „De belangrijkste conclusie die we terugkregen van alumni is dat deel uitmaken van dit alumninetwerk een verrijking is van je persoonlijk en professioneel leven. Het geeft ze toegang tot bijzondere locaties en interessante mensen, die werkzaam zijn bij mooie bedrijven en organisaties“, zegt Panayotopoulos.

Aanmelden voor het event in Berlijn op 11 december kan hier.