De Duitse economie draait op volle toeren

De Duitse economie draait op volle toeren

De Ifo Business Climate Index heeft in juli al voor de derde keer op rij een record behaald. Directeuren van Duitse bedrijven zijn in hun nopjes en zeggen dat de zaken beter gaan dan ooit tevoren, in elk geval sinds de Duitse hereniging. De leidinggevenden zien de vooruitzichten voor de komende zes maanden volgens een enquête onder 7000 managers erg rooskleurig in. Toch is niet iedereen even optimistisch gestemd; een aantal economen durft nog niet te hard te juichen.

Al een derde record op rij, terwijl de economen eigenlijk een lichte daling hadden voorspeld. Ifo-president Clemens Fuest omschrijft de stemming als “euforisch”. Zelfs de stijging van de waarde van de euro mag de pret niet drukken. De Duitse economie kan dat best incasseren, zegt Ifo-expert Klaus Wohlrabe tegen Reuters. Niet alleen de euro en de DAX stegen na deze records in waarde, ook binnen de groothandel ging het bergop en de subindex binnen de industrie snelde eveneens naar een hoogtepunt. In de detailhandel vlakt de groei daarentegen langzaam af.  Uwe Burkert, hoofdeconoom bij de Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) is echter sceptisch en vraagt zich af of de Ifo-index nog steed wel een exacte weerspiegeling van de conjunctuur is.

Onderzoek naar kartels als buzzkiller?

De Bondsregering voorspelt voor 2017 een economische stijging van 1,5%, en voor 2018 zelfs een stijging van 1,6 %. Vele onderzoeksinstituten zijn hier zelfs nog een tik optimistischer in. De sterke opleving in de bouw, de stijgende consumentenbestedingen van de Duitsers en aantrekkende export zorgen ervoor dat de Duitse economie op het ogenblik de grootse van Europa is. Econoom Thomas Gitzel van de VP Bank uit Lichtenstein waarschuwt echter dat het onderzoek naar kartelvorming binnen de Duitse auto-industrie “zeker de potentie heeft, de stemming behoorlijk te bederven”. Indien er bewijzen boven tafel komen en er meerdere aanklachten worden ingediend, dan dreigen rode cijfers voor de autofabrikanten. Ook de toeleveringsindustrie en het mkb zullen hiervan dan de dupe worden “en de feeststemming mogelijkerwijs flink verstoord”, aldus Gitzel.

Lees meer bij het Manager Magazin

X