De EU-burger in de Euregio: debatsessie op 19 maart

De EU-burger in de Euregio: debatsessie op 19 maart

Wordt het tijd dat EU-burgers die wonen en werken in een ander EU-land een volledig kiesrecht krijgen? Mist er een dimensie aan het Europese burgerschap? Deze vraagstukken komen aan de orde tijdens een interactief debat op zaterdag 19 maart in Maastricht. De organisatie is in handen van het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en de Stichting Geen Grens, in samenwerking met Europe Direct Eindhoven en Maastricht. Dit debat is een onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa waar EU-burgers hun ideeën kunnen delen over verschillende thema’s.

Het Europees burgerschap, waarbij alle Europese burgers het recht kregen om in de hele Unie vrij te reizen en te verblijven, bestaat al dertig jaar, sinds het Verdrag van Maastricht van 1992. Bovendien beschikken EU-burgers over kiesrecht bij verkiezingen voor gemeenteraden en voor het Europees Parlement in het EU-land waar men woont, ook al is dit niet het land van de eigen nationaliteit. Maar het Europees burgerschap is nog niet af. Intussen zijn talrijke Europese burgers gaan wonen en werken in een ander EU-land, ook in Nederland. Zij nemen actief deel aan de maatschappij, maar beschikken over een beperkt kiesrecht.  Moet hier verandering in komen? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het debat,

Programma

Geïnteresseerden zijn op 19 maart vanaf 10.00 uur welkom op de Universiteit Maastricht (Kapoenstraat 2); het debat begint om 10.30 uur en zal tot ca. 13.00 duren. Het debat wordt geopend door een welkomstwoord van Stichting Geen Grens en het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland, gevolgd door een toespraak omtrent de Conferentie over de Toekomst van Europa door Europarlementariër Vera Tax. Daarna volgt een lezing van Prof. Jan Willem Sap, Open Universiteit en Vrije Universiteit Amsterdam, over het Europees burgerschap en een bijdrage van Prof. Maarten Vink, Universiteit Maastricht en European University Institute in Florence. Daarna wordt er in kleine groepjes aan ronde tafels gediscussieerd over het thema. In een aantal groepjes kan Engels gesproken worden. Het debat wordt afgewisseld door een muzikaal intermezzo van Camille Gulikers, hoornist bij het Nederlands Studenten Orkest.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich uiterlijk tot 5 maart aanmelden door een mail te sturen naar Ger Essers, g.essers@planet.nl. Bij deelname zal om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd.

X