Van 2 t/m 4 mei 2023 brengt een delegatie uit de Duitse deelstaat Baden-Württemberg een werkbezoek aan Nederland. De delegatie onder leiding van Nicole Hoffmeister-Kraut, deelstaatminister van economische zaken, werkgelegenheid en toerisme, bestaat uit onder meer vertegenwoordigers uit de politiek en van toonaangevende Duitse universiteiten en bedrijfsverenigingen. Daarnaast nemen ook vertegenwoordigers van een groot aantal bedrijven deel, waaronder wereldwijd bekende namen als Robert Bosch GmbH en Rolls-Royce Solution, maar ook van kleine en middelgrote bedrijven en innovatieve start-ups uit THE LÄND.
Op het programma van hun bezoek aan de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant staan diverse bedrijfsbezoeken en discussies met vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek. De focus ligt daarbij vooral op trends op waterstofgebied en op de kansen van een duurzame, op waterstof gebaseerde economie. Dit derde werkbezoek van Nicole Hoffmeister-Kraut in het teken van waterstof – de vorige twee waren aan Schotland en Zuid-Amerika – maakt duidelijk hoeveel belang het Baden-Württembergse ministerie hecht aan deze energiedrager van de toekomst.
Focus waterstof
Sinds jaar en dag onderhouden Nederland en Baden-Württemberg uitstekende handelsrelaties. Nederland staat op plaats 5 van grootste afnemers van goederen uit Baden-Württemberg. Veel van deze goederen vinden niet alleen via het spoor en de weg, maar ook via de binnenscheepvaart hun weg naar Nederland en naar de Rotterdamse haven – en daarmee naar de rest van de wereld. De haven van Rotterdam is echter niet alleen belangrijk voor de overslag van goederen, hij is ook de waterstofhub van Europa.
Dit maakt de haven tot een interessant beginpunt voor het werkbezoek uit Baden-Württemberg, dat bekend staat om zijn sterke en dus energie-intensieve industrie en ook een eigen waterstofplatform H2BW heeft waarin kennis, kunde en activiteiten op het gebied van waterstof- en brandstofceltechnologie in Baden-Württemberg zijn gebundeld. Tijdens een rondvaart worden projecten bekeken die zich concentreren op de grootschalige productie en distributie van groene en blauwe waterstof. Voordrachten en discussies over de kansen van de waterstofeconomie ronden dit programmaonderdeel af. ’s Avonds is er een bijeenkomst in het Mauritshuis in Den Haag, waar genetwerkt kan worden met vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek. Ook zullen de ministers van economische zaken van Baden-Württemberg en van Nederland het geactualiseerde Memorandum of Understanding ondertekenen.
Presentaties, demonstraties en discussies
De tweede dag van het werkbezoek voert naar de Baden-Württembergse partnerregio Noord-Brabant. Tijdens een rondleiding door de fabriek van Bosch Transmission Technology B.V. in Tilburg krijgen de deelnemers inzicht in de productie en de ontwikkeling van waterstoftechnologieën. Waterstof staat ook centraal tijdens het aansluitende bezoek aan de Brainport Industries Campus. Er zijn voordrachten en discussies over de kansen van de waterstofeconomie voor de industrie van morgen. Daarna bezoeken de deelnemers de TU Eindhoven, waar de onderzoeksprojecten EIRES (Engeneering for sustainable Energy Systems) en RIFT (Renewable Iron Fuel Technology) worden voorgesteld. ’s Avonds is er een gemeenschappelijk diner met gelegenheid tot netwerken met experts op het gebied van waterstofeconomie.
Tijdens de laatste dag van het werkbezoek krijgen de deelnemers een rondleiding bij de VDL Group in Eindhoven. Hier krijgen ze inzicht in de duurzame productie van maatwerkmachines. Daarnaast zijn er presentaties over de samenwerking van de VDL Group met de TU Eindhoven bij het ontwikkelen van concurrerende mobiele en stationaire oplossingen voor de productie van waterstof.
Heeft u vragen over de delegatie of over de mogelijkheden op waterstofgebied in Baden-Württemberg? Neem dan contact op met de heer Marian Kern van Baden-Württemberg International, telefonisch via +49 (0)711 227 87-66 of per e-mail via Marian.Kern@bw-i.de.