Esprit sluit nu ook zijn laatste winkels in Duitsland. Nadat in juli de Nederlandse tak van het modeconcern reeds door de rechter in Amsterdam failliet werd verklaard en tevens bekend werd dat ook alle winkels in Duitsland zouden moeten sluiten, is dit sinds eind januari een feit. Andere Europese Esprit-bedrijven, zoals die in België, Oostenrijk en Zwitserland, zijn vorig jaar ook al failliet gegaan. Esprit was gedurende meerdere decennia een uiterst populair merk, maar per 31 januari hebben alle winkels in Duitsland zoals gepland de deuren gesloten. Of het merk nog eens zal terugkeren, is vooralsnog onduidelijk. Dit meldt de Rheinische Post.
Geen koper in zicht
Eigenlijk zouden alle laatste 56 vestigingen in Duitsland eind november al gesloten zijn. Iets minder dan dertig winkels bleven echter langer open om te profiteren van het ‘Weihnachtsgeschäft’, oftewel de kerstinkopen. Het bedrijf had in mei 2024 faillissement aangevraagd voor zijn Europese activiteiten, omdat het niet langer in staat was rekening te betalen en rekeningen te hoog waren opgelopen. Er werd geen koper voor het bedrijf gevonden. In augustus werd aangekondigd dat Esprit alle winkels in Duitsland zou sluiten en geliquideerd zou worden. Als gevolg hiervan verliezen nu 1.300 werknemers hun baan.
De merkrechten van Esprit voor Europa zijn overgenomen door schoenenwinkel Deichmann. Het bedrijf, dat sinds 2019 licentiehouder is van Esprit, wil zich gaan richten op schoenen. De merkrechten voor de textieldivisie van Esprit gaan naar de Theia Group of Companies. Theia Brands is een dienstverlener gespecialiseerd in merkmanagement. Het bedrijf is naar eigen zeggen van plan om het merk Esprit in Europa nieuw leven in te blazen in samenwerking met Deichmann. Of de producten van Esprit in de toekomst weer in Duitsland te koop zullen zijn is niet bekend.
Ook franchisebedrijven gesloten
Ooit was Esprit een modegigant. Op het hoogtepunt in 2010/2011 had het bedrijf wereldwijd meer dan 1.100 eigen winkels, in 2023 waren dat er nog maar rond de 150. Tot voor kort waren er ook talloze franchisewinkels. De Esprit-winkels van zelfstandige ondernemers in Duitsland werden tijdens het faillissement gesloten of gingen over op andere merken.