Dossiers ITEM Grenseffectenrapportage 2019 bekend

Onlangs heeft het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van Maastricht University bekendgemaakt welke dossiers er dit jaar in de Grenseffectenrapportage opgenomen zullen worden.

De grenseffectenrapportage, die elk jaar uitgevoerd wordt, is één van ITEM’s kernactiviteiten. Hierin wordt onderzocht welke effecten bestaande en toekomstige wet- en regelgeving hebben op de grensregio’s.

Grote diversiteit aan thema’s

In de grenseffectenrapportage van 2019 zullen de volgende dossiers aan bod komen:

  • 90%-regel: Dit dossier vormt een vervolgonderzoek naar de effecten van de 90%-regel op bewoners van de grensregio; ook in 2017 en 2018 werd dit thema onderzocht. Deze regeling houdt in dat mensen die niet in Nederland wonen, maar er wel belasting moeten betalen (zoals grenswerkers), alleen gebruik kunnen maken van aftrekposten waar mensen die wel in Nederland wonen gebruik van kunnen maken, wanneer zij minimaal 90 procent van hun totale inkomen in Nederland verdienen.
  • European Cross-Border Mechanism: Met behulp van dit wetsvoorstel moet moeten conflictsituaties tussen tegengestelde wetsbepalingen in grensregio’s opgelost worden. Het dossier evalueert de mogelijke voordelen van dit wetsvoorstel voor het Nederlands-Duitse en Nederlands-Vlaamse grensgebied.
  • Nitraatrichtlijn en mestquota NL/D: Dit dossier onderzoekt de effecten van de Europese Nitraatrichtlijn en mestquota, de import en export van mest en mogelijke fraude hiervan aan de Nederlands-Duitse grens.
  • Grensoverschrijdende data: In dit dossier worden de mogelijkheden voor het grensoverschrijdend delen van data in kaart gebracht.
  • Effecten op grensoverschrijdende cohesie: In dit dossier wordt een methode ontwikkeld waarmee de kwalitatieve aspecten van territoriale cohesie gemeten kunnen worden. Hierbij is er bijzondere aandacht voor de perceptie van burgers, bedrijven en overheidsorganen.
  • Governance onder de nieuwe INTERREG-Verordening: In de nieuwe INTERREG-programmaperiode 2021-2027 moet ieder INTERREG-programmagebied minimaal 15 procent van het budget aan governance besteden. Het dossier over dit thema onderzoekt diverse vragen hieromtrent.
  • Wet normalisering rechtspositie ambtenaren: Op 1 januari 2020 treedt de nieuwe wet normalisering rechtspositie ambtenaren in werking. Deze zal gevolgen hebben voor de belastingen en sociale zekerheid van ambtenaren die grensarbeider zijn. Dit dossier onderzoekt welke effecten deze nieuwe regeling heeft.

Lees meer over deze dossiers bij ITEM.

De thema’s zullen tot en met oktober 2019 onderzocht worden. De resultaten hiervan worden gepresenteerd tijdens de ITEM-jaarconferentie, die in het najaar plaatsvindt.