Kategorien Business News

Drones die zaaien en robots die ploegen: de toekomst van de Duitse landbouw

Ooit waren het de ossen en paarden die de boeren hielpen met het omploegen van hun akkers. Toen kwamen de ijzeren paarden en later enorme tractoren, die rondjes reden en nog steeds rijden. Bijna historisch als het ware. Nu revolutioneert de technologische ontwikkeling ook de landbouw. Onlangs werden op een veld in het Duitse Kalkar-Appeldorn tijdens een evenement een autonoom ploegende tractor en een zaaiende drone gepresenteerd, berichtte de Neue Ruhrzeitung/Neue Rheinzeitung (NRZ).

Begint hier wellicht de toekomst van de landbouw? Dat was in ieder geval het thema van het evenement dat door Technik-Center-Alpen, Baumeister Drohnenservice en Messe GreenLive Kalkar op het veld in Kalkar-Appeldorn georganiseerd werd. Van dichtbij werden hier nieuwe technologieën gedemonstreerd, die boeren en bezoekers verbaasden en fascineerden.

Autonoom werkend systeem plus gebruiksrechten

Sebastian Birx van Agxeed, die de volledig autonome AgBot presenteerde, zei heel duidelijk: “Dit is geen toekomstdroom. De toekomst is er al.” Hij kan het weten, want hij maakt deel uit van het team van het in Nederland gevestigde bedrijf dat de veldrobots al in serie verkoopt. “Door het steeds groter wordende tekort aan geschoolde arbeidskrachten bieden onze modellen een enorme tijd- en arbeidsbesparing. De boer programmeert de AgBot en kan zich vervolgens volledig op andere taken richten”, aldus Birx. Op het eerste gezicht lijkt het geen geldbesparing. Het autonome tracksysteem kost maar liefst 350.000 euro, wel inclusief gebruiksrechten, programma’s en licenties. Birx: “Natuurlijk kopen boeren zo’n acht ton staal, maar ze kopen ook de digitale schuur, d.w.z. het huidige pakket in de cloud.” De aan te sluiten apparatuur (mestslangen, strooiers, ploegen, enz.) is dan op dezelfde manier op de boerderij beschikbaar als voorheen.

Duidelijke vermindering van werktijd

Christian Baumeister, boer en dronepiloot, presenteerde zijn dienstverlening met de drones, die volgens hem bijzonder geschikt zijn voor onder andere het zaaien van vanggewassen. “Ik heb zes hectare akker gezaaid in minder dan een uur, inclusief insteltijd. Met een tractor duurt dit soort werk drie uur.”

Er waren ook ongeveer 60 studenten van de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen in Kleve. Hun docent Adam Luig benadrukte: “Technische veranderingen in de landbouw zijn een doorlopend thema. Deze verandering zal ook in de toekomst een enorme impact hebben op onze studenten. De technologieën die hier op het veld worden getoond, maken het werk veel gemakkelijker en besparen ook veel arbeidskosten.” Altijd in de veronderstelling dat er überhaupt nog personeel beschikbaar is.

Efficiëntie en precisie

Hoe dan ook, de nieuwe technologieën die analoge en digitale werelden in het veld combineren zijn ongetwijfeld fascinerend. Efficiëntie en precisie, ook in veld-, opbrengst- en bemestingskwesties, zullen zeker een extreem hoog niveau bereiken. Ook gewasbeschermingsmaatregelen, plantmonitoring en opbrengsten worden geoptimaliseerd door multispectrale camera’s met beeldvorming met hoge resolutie. Het blijft spannend om te zien of – en zo ja – hoeveel van de innovaties uiteindelijk hun waarde zullen bewijzen boven en op de velden in de Niederrhein.