Duits leren én genieten van speciaalbiertjes tijdens Wirtschaftstalk am Freitag

Je Duits bijspijkeren, een interessant gesprek over de bijzondere Insel-Brauerei op het Duitse eiland Rügen bijwonen én je smaakpapillen verwennen met lekkere speciaalbiertjes? Dat kon allemaal op vrijdag 4 september, tijdens de digitale Wirtschaftstalk am Freitag van Geschäftsreif in samenwerking met de Duits-Nederlandse Businessclub Gelderland.

Tijdens de Wirtschaftstalk am Freitag van Geschäftsreif komt om de week een interessante Duitse gast aan het woord. Hij of zij vertelt in begrijpelijk Duits over een leuk en actueel onderwerp. De Nederlandse deelnemers kunnen actief of passief aan het gesprek deelnemen en zo eenvoudig hun kennis van de Duitse taal verbeteren. En precies dat is het doel van Geschäftsreif: het bedrijf biedt een trainingsprogramma en maatwerk aan voor Nederlandse ondernemers, bedrijven en organisaties die zaken (willen) doen met Duitse zakenpartners. „Hiervoor is het van groot belang om het Duits goed te beheersen“, aldus Esther Bouma en Tjaco Rowaan van Geschäftsreif. „Wij helpen deze ondernemers om hun Duits te verbeteren.“

En wat is er nu leuker dan dat op vrijdagmiddag in een ontspannen sfeer te doen – waarbij de deelnemers deze keer dus een goed speciaalbiertje in de hand hadden? Deze keer werd de Wirtschaftstalk samen met de Duits-Nederlandse Businessclub Gelderland georganiseerd. Deze heeft als doel de provincie Gelderland als vestigingslocatie te promoten voor ondernemers uit Noordrijn-Westfalen. De businessclub organiseert daarom regelmatig netwerkbijeenkomsten voor Duitse ondernemers uit Noordrijn-Westfalen en ondernemers uit de provincie Gelderland.

Proefpakket

Als Duitse gast was deze vrijdagmiddag Markus Berberich aanwezig, CEO en samen met zijn Nederlandse zakenpartner brouwerij-eigenaar van de Insel-Brauerei op het Duitse eiland Rügen. Deelnemers aan de Wirtschaftstalk konden van tevoren een proefpakket bestellen, zodat de speciaalbieren waarover Berberich tijdens de digitale bijeenkomst sprak, direct ook geproefd konden worden.

Bijzonder eiland

De Insel-Brauerei op Rügen. (c) Insel-Brauerei Rügen

Berberich vertelt honderduit over zijn brouwerij. Zijn liefde voor bier en het brouwen ervan begon tijdens een bezichtiging van een brouwerij. „Ik was erg onder de indruk en wilde direct weten hoe ik brouwer kon worden“, aldus Berberich. „Vervolgens ben ik opleidingen en studies in die richting gaan doen. Zo ben ik het vak ingerold.“ Na directeur van een andere brouwerij, Störtebeker, te zijn geweest, begon het bij Berberich te kriebelen en richtte hij in 2014 de Insel-Brauerei op.

Waarom koos hij hierbij voor Rügen? „Ik kom uit het Saarland, maar kende de regio en het eiland al goed, omdat ik er een huis had“, vertelt Berberich enthousiast. “Daarnaast biedt het eiland een bijzondere achtergrond voor de brouwerij. Het eiland vertelt echt een verhaal door de aanwezigheid van de stranden, de vuurtoren en de adelaars. Natuurlijk moet je inhoudelijk ook iets te bieden hebben, maar het feit dat de brouwerij op dit eiland gevestigd is, zorgt al voor een speciaal detail”, aldus Berberich.

Ingepakt in papier

De bieren van de Insel-Brauerei zijn ingepakt in papier. (c) Insel-Brauerei Rügen

En dat wordt al meteen duidelijk wanneer je de bieren ziet. De bieren van de brouwerij zijn uniek en de Insel-Brauerei won dan ook al vier keer de World Best Beer Award. De brouwerij brouwt met open vergisting, en de bieren rijpen op de fles: het bier wordt namelijk niet in fusten verkocht. Ook het smakenpallet van de bieren is bijzonder. “We hebben inmiddels 20 verschillende bieren in 5 series in ons assortiment, die uiteenlopen van pilseners en alcoholvrij bieren tot saisons en IPA’s”, aldus Berberich. Tijdens de Wirtschaftstalk worden vier bieren ontkurkt: de Insel Pilsener, de Insel Saison, de East Coast en de Baltic Farm.

Het bier van de Insel-Brauerei heeft echter niet alleen een bijzondere smaak, maar valt ook op in de supermarkt. De flessen zijn namelijk ingepakt in papier, waarop verschillende eilandtaferelen en dieren afgebeeld zijn. Zo wordt het bier goed beschermd tegen het licht. Daarnaast trekt het de aandacht van de consument, legt Berberich uit. “De consument ziet de fles en denkt: wat zit daar precies in? Het wekt bepaalde verwachtingen. Wij zijn bovendien de enige brouwerij die dit zo doet, en dat maakt ons uniek.”

Succesvolle Nederlands-Duitse samenwerking

De brouwerij verkoopt zijn bier niet alleen in Duitsland, maar ook in 18 andere landen, waaronder Frankrijk, Zwitserland, Australië, Canada, Denemarken – en dus Nederland. De mede-eigenaar van de Insel-Brauerei is Nederlands en dat bevalt Markus goed. “Toen ik de brouwerij oprichtte, wist ik al dat ik er de grens mee over wilde. Een Nederlander in het bedrijf leek me daarom een goed idee”, aldus Markus. “Onze samenwerking verloopt super. Nederlanders vind ik wat vriendelijker, wat sympathieker, maar zakelijk gezien zijn ze vaak ook wat slimmer. Als een deal niet loont, doen ze het niet, terwijl een Duitser eerder bereid is om iets toe te geven. Duitsers zijn in de communicatie echter wat dominanter.”

“Alcoholvrij bier is populair”

In Nederland worden de bieren van de Insel-Brauerei bij Albert Heijn verkocht. Hier gaat het hoofdzakelijk om de alcoholvrije varianten. Is dat een bewuste keuze? “Ja”, zegt Berberich. “Alcoholvrij bier is op dit moment echt een trend. Bovendien bestaat er heel weinig alcoholvrij speciaalbier dat ook nog eens van goede kwaliteit is. Dus we wisten dat we hiermee iets speciaals in handen hadden. We hebben dan ook vier alcoholvrije bieren in ons assortiment.” In Duitsland is 25 procent van de verkochte bieren van de Insel-Brauerei alcoholvrij; in het buitenland maar liefst 50 procent.

Vindt Berberich, als echte bierkenner, het niet jammer dat men steeds meer alcoholvrij bier drinkt? “Helemaal niet”, lacht hij. “Ik drink zelf ook regelmatig alcoholvrij bier, omdat ik veel reis en regelmatig bier moet proeven. Dus nee hoor, geen probleem!”