De Duits-Nederlandse handel blijft zich positief ontwikkelen, zo staat te lezen in een nieuwsbericht van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). Volgens het Duitse Bundesamt für Statistik steeg de import uit Nederland en de export naar Nederland in de eerste helft van 2018 met respectievelijk 7,6% en 10,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerde Duitsland 46,6 miljard euro aan goederen naar Nederland en importeerde het tegelijkertijd 49 miljard euro aan goederen uit Nederland.
De stijging van de invoer is voornamelijk toe te schrijven aan het toegenomen vervoer van minerale brandstoffen. Deze trend werd in het derde kwartaal van 2017 ingezet.
In de export zijn ook de minerale brandstoffen de drijvende kracht achter dit cijfer, en bovendien was er sprake van een stijging in chemische producten en machinebouw.
De groei van de export met 10,4% overtreft die van andere belangrijke Duitse handelspartners flink (VS: +0,8%, Frankrijk: +1,4%, Verenigd Koninkrijk -2,7%). Hetzelfde geldt voor de invoer. Met een groei van 7,6% is dit duidelijk meer dan bij de andere handelspartners (USA: +1,7%, Frankrijk: 0,0%, Verenigd Koninkrijk: 1,7%).
Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer zegt hierover: „Nederland is vorig jaar de op één na belangrijkste handelspartner van Duitsland geworden en heeft Frankrijk en de VS achter zich gelaten. Dit succesverhaal wordt voortgezet en is reden tot optimisme in politiek en economisch lastige tijden. De sterke bilaterale groei op lange termijn laat zien dat het potentieel voor verdere samenwerking tussen de twee landen zeer groot is en steeds duidelijker wordt“.
In totaal werd in de eerste helft van het jaar voor 662,8 miljard euro aan goederen „Made in Germany“ geëxporteerd. Dit is een stijging van 3,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De export naar de landen van de Europese Unie steeg bijzonder sterk met 5,4 procent.
Over het geheel genomen noteerde de Duitse import een nog sterkere groei van 4,8 procent tot een totale waarde van 541,2 miljard euro.