Duitse chemiereus Evonik kondigt ontslagen aan

Stijgende kosten en een afzwakkende economie vormen voor veel Duitse bedrijven een grote uitdaging. Zo ook voor het in Essen gevestigde Evonik: het chemiebedrijf zet de grootste reorganisatie uit zijn geschiedenis door. Een nieuw managementmodel, bedrijfsverkopen en outsourcing van activiteiten moeten de chemiereus, die momenteel 32.000 werknemers telt, effectiever maken. Rond 7.000 werknemers zouden in de komende tijd hun baan kunnen verliezen, meldt de Neue Ruhrzeitung/Neue Rheinzeitung (NRZ).

Om de reorganisatie te financieren heeft het management kostenbesparingsprogramma’s gelanceerd. Ongeveer 2.000 banen zullen worden geschrapt in het bedrijf in Essen. De vestigingen in Marl en Wesseling, waar zo’n 3.600 werknemers actief zijn, zullen naar verwachting worden verkocht of ophouden te bestaan. In totaal zou het banenverlies bij Evonik wel eens kunnen oplopen tot 7.000 van de huidige 32.000 banen. Eerder dit jaar was er sprake van ongeveer 2.000 ontslagen wereldwijd.

De organisatorische herschikking bij Evonik heeft vooral gevolgen voor de managers van het bedrijf. “We hebben momenteel 4.500 managers. We zullen 1.000 van hen uit hun managementfunctie ontheffen”, kondigde CEO Christian Kullmann aan. Het doel is een ‘slanker managementmodel’. In sommige gevallen kan het ontheffen uit een managementfunctie ook een verlies van salaris betekenen, maar Evonik benadrukt dat dit niet automatisch gebeurt. De raad van bestuur van Evonik wil 500 managementposities schrappen.

Winst in buitenland, verlies in Duitsland

De vakbond IGBCE benadrukt dat de herstructurering “op een sociaal verantwoorde manier” moet worden georganiseerd. “Het moet niet alleen gaan om ontslagen en outsourcing van bedrijfsactiviteiten, maar ook om investeringen, vooral in de binnenlandse vestigingen van Evonik”, aldus een woordvoerder van de vakbond. Het concern heeft een overeenkomst die gedwongen ontslagen uitsluit tot 2032.

De Duitse industrie staat in zijn geheel onder druk. In haar jaarverslag meldt de branchevereniging VCI dat de chemische productie in 2024 ongeveer 17 procent lager zal zijn dan in 2018. De branchevereniging maakt zich dan ook zorgen over Duitsland als vestigingsplaats. “We zien dat er in Duitsland de-industrialisatie plaatsvindt”, stelt een woordvoerder van VCI. “We hebben in Duitsland veel te hoge kosten.” Bedrijven verminderen daarom hun capaciteit en schrappen banen. Onrendabele bedrijfstakken worden gesloten of verkocht. Duitse bedrijven maken vaak winst in het buitenland, maar maken verliezen in eigen land.