Kategorien News

Duitse kinderen krijgen vaker antibioticakuur dan Nederlandse

Duitse artsen schrijven kinderen onder de 18 jaar vaker een antibioticakuur voor dan artsen in Nederland. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Antimicrobial Resistance & Infection Control. Het onderzoek heeft betrekking op antibioticagebruik buiten het ziekenhuis.

Voor het onderzoek werden de gegevens van zo’n 37.000 kinderen in Noord-Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe) en ruim 18.000 kinderen in de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen onderzocht. Wat blijkt? In Nederland werd aan 29,8% van alle kinderen minimaal één antibioticakuur voorgeschreven, in Duitsland was dat 38,9%.

Verschil in type antibioticum
Ook verschilt het type antibioticum tussen de buurlanden. In beide landen wordt het meest gebruik gemaakt van amoxicilline, maar in Duitsland staat Cefaclor op de tweede plaats, terwijl dit in Nederland nauwelijks wordt voorgeschreven. Het verschil in antibioticagebruik is het grootst onder 3-6-jarigen. Van de kinderen in deze leeftijdsgroep kreeg in Nederland bijna 38 procent antibiotica, tegen 55 procent in Duitsland.

Antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie vormt wereldwijd een probleem. Daarom is er volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een groeiende interesse in het voorschrijfgedrag in verschillende landen. Gezocht wordt naar ‘best practices’ om het antibioticagebruik terug te dringen. Volgens de onderzoekers komen er in het Duitse deel van het onderzoeksgebied vaker bacteriën voor die ongevoelig zijn voor antibiotica.

Specialisten
In Nederland schrijven buiten het ziekenhuis alleen huisartsen en tandartsen antibiotica voor. Maar in Duitsland hebben ook veel medisch specialisten een eigen praktijk buiten het ziekenhuis. Dit heeft de resultaten van het onderzoek mogelijk beïnvloed, aldus de onderzoekers.

Lees meer bij de NOS.