De Duitse minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, heeft in een interview met het verdiepende Duitse nieuwsprogramma Tagesthemen aangegeven cannabis te willen legaliseren. Doel van de legalisatie is het uitschakelen van de zwarte markt, waardoor de overheid meer grip op cannabisgebruik krijgt. Volgens Lauterbach kunnen zo gezondheidsgevaren worden gereduceerd en jongeren beter worden beschermd.
Het besluit is genomen na vele adviesgesprekken. De huidige aanpak van cannabis blijkt onvoldoende te zijn: het aantal cannabisgebruikers in Duitsland neemt toe – vooral onder jongeren. Zij zijn de perfecte doelgroep voor de zwarte markt, omdat zij de gebruikers van de toekomst zijn. Dealers hebben er dus veel voor over om hen aan zich te binden. In sommige gevallen wordt cannabis daarom gemengd met nog sterker verslavende stoffen, zodat gebruikers sneller verslaafd raken. Ook schommelt de toxische dosering van deze cannabis. Legalisering maakt het volgens Lauterbach makkelijker om de samenstelling van de cannabis te reguleren en jongeren te beschermen.
Kritiek op aanpak
Ingo Zamperoni, presentator van Tagesthemen, geeft in de uitzending aan dat veel kinder- en jeugdartsen juist tegen legalisatie zijn. Zeker onder jongeren kan cannabisgebruik tot onherstelbare hersenschade leiden. Legalisatie zou ervoor zorgen dat zij makkelijker toegang tot cannabis krijgen. Volgens Lauterbach is dat echter niet het geval. De minimumleeftijd om cannabis te kopen zal achttien jaar zijn. Volwassenen kunnen daardoor gecontroleerd cannabis kopen en gebruiken, terwijl jongeren hiertoe geen toegang hebben. Op de vraag van Zamperoni waarom de leeftijdsgrens bij 18 jaar komt te liggen en niet bij 25 jaar, de leeftijd waarop de hersenen ‘volgroeid’ zijn, geeft Lauterbach aan dat 25 procent van de mensen tussen de 18 en 25 af en toe cannabis rookt. Dit aantal moet omlaag, wat met de huidige aanpak niet lukt. Strenge controle van handelaars moet leiden tot meer toezicht en daarmee tot minder gebruik.
Praktische uitvoering
Indien het plan wordt uitgevoerd, is het de bedoeling dat een hoeveelheid cannabis van twintig tot dertig gram per persoon wordt gelegaliseerd. Voordat het zover is, is echter wel goedkeuring vanuit de Europese Unie nodig. Daarna zal het plan gedurende drie tot vier jaar worden getest. Mocht daarna blijken dat de legalisatie niet het beoogde resultaat heeft, zal moeten worden gezocht naar een nieuwe aanpak.
Hieronder is het interview met Karl Lauterbach te bekijken:
Mehr Jugendschutz durch #cannabislegalisierung? "Legalisierung ist der Königsweg, um den Schwarzmarkt auszutrocknen", sagt Bundesgesundheitsminister @Karl_Lauterbach in den #tagesthemen. pic.twitter.com/Dl5XJV9arZ
— tagesthemen (@tagesthemen) October 26, 2022