Het coronavirus lijkt deze winter tot nu toe nog redelijk onder controle, maar in plaats daarvan steken nu andere virussen als de griep en het rs-virus de kop op. De vele rs-besmettingen onder Duitse kinderen en het personeelstekort in de zorg zorgen ervoor dat Duitse intensive cares voor kinderen in moeilijkheden geraken. Ook raken zelfzorgmedicijnen als hoestdrankjes of paracetamol voor kinderen op. Duitse ouders die in de buurt van de Nederlandse grens wonen, steken dan ook massaal de grens over om deze medicijnen in te slaan.
Vooral het zogenaamde ‘Fiebersaft’, een koortsverlagend drankje speciaal voor kinderen, is in trek. Apothekers in Nederlandse grensplaatsen, zoals Silvia Brethouwer en Raymond Bronink van de A3 Apotheke in Dinxperlo, zien het aantal Duitse klanten de afgelopen tijd sterk toenemen. Hoewel de medicijnvoorraden ook hier slinken, kunnen zij de meeste ouders en kinderen nog wel helpen. Zo verkochten zij de afgelopen twee weken meer dan vijfhonderd doosjes pijnstillers – grotendeels aan Duitse klanten.
Maatregelen noodzakelijk
Karl-Josef Laumann, gezondheidsminister van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, wil in verband met het medicijntekort aanvullende maatregelen nemen. Zo dringt hij er bij de Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach op aan om een officieel tekort vast te stellen. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om medicijnen vanuit het buitenland te importeren, die niet van een Duitstalige verpakking zijn voorzien. Zorgverzekeraars en apothekers worden opgeroepen alles op alles te zetten om de situatie onder controle te krijgen.