Kategorien Mobility News

Duitse studenten aan het werk als trambestuurder

Vervoersbedrijven in heel Duitsland kampen met personeelstekorten. In sommige steden worden deze personeelstekorten nu opgevuld met studenten. Ze worden gelokt met flexibiliteit en een goed salaris, aldus een bericht in de Rheinische Post. De studenten nemen nu bijvoorbeeld de rol van trambestuurder op zich.

De Rhein-Neckar-Verkehrsgesellschaft (rnv) in Mannheim bijvoorbeeld heeft tijdens de zomervakantie studenten in dienst als trambestuurder in Mannheim en Ludwigshafen. In Dresden, Magdeburg en Neurenberg ondersteunen studenten eveneens het vaste personeel van de lokale vervoersbedrijven. “Er is een tekort aan personeel en alle middelen worden ingezet om dit tekort op te lossen”, vertelt een woordvoerder van het ‘Verband Deutscher Verkehrsunternehmen’. En dat terwijl er juist meer personeel nodig is met het oog op de politieke wens voor meer duurzame mobiliteit.

De reizigersvereniging Pro Bahn prijst het concept – op één voorwaarde. “In principe is dit een positieve ontwikkeling, want het betekent minder uitval in het openbaar vervoer”, zegt een woordvoerder van de organisatie. Maar: “Zo’n maatregel is alleen veilig als de training grondig is.” Er zijn ook regels nodig voor rustperiodes tussen studeren en werken als chauffeur.

Twee maanden theorie en praktijk

In Mannheim leren de studenten gedurende twee maanden in theorie en praktijk hoe ze signalen moeten lezen en opvolgen, hoe ze de technologie van trams van meerdere tonnen onder de knie kunnen krijgen en hoe ze op de juiste manier moeten remmen. De inhoud van de opleiding is hetzelfde als bij zij-instromers. Wel krijgen de studenten vanwege hun opleidingsniveau les in een meer verkorte vorm, aangezien zij veel stof kunnen opnemen in minder tijd.

De studenten in Mannheim en Ludwigshafen krijgen een contract als werkstudent. Volgens het bedrijf mogen ze 20 uur per maand werken tijdens de collegeperiodes en 39 uur per maand tijdens de semesterpauze. Het uurloon begint bij € 18,56, maar er zijn ook bonussen voor bijvoorbeeld nachtdiensten, vakantie en kerst. Ook de opleidingen worden betaald. Studenten krijgen hun volledige loon vanaf de eerste dag. Het kost het bedrijf ongeveer 20.000 euro om een trambestuurder op te leiden.

Vakbond positief

Studenten die als trambestuurder werken worden over het algemeen positief beoordeeld door het vaste personeel, zegt een woordvoerder van de vakbond Verdi. “Op dit moment is elke persoon die het vaste personeel komt versterken een opluchting voor degenen die al bij het bedrijf werken”, aldus Verdi. Degenen die verlof hebben, zullen bijvoorbeeld minder snel weer worden opgeroepen wanneer het personeelsbestand in de knel raakt.

Volgens het Verband Deutscher Verkehrsunternehmen zijn er momenteel ongeveer 17.300 trambestuurders in heel Duitsland. De vereniging heeft geen overzicht van het aantal trambestuurders in opleiding. Bij rnv in Mannheim zijn er in totaal ongeveer 1.200 trambestuurders en 25 studenten. De basiseisen voor de opleiding zijn dat je minstens 21 jaar oud bent, een rijbewijs klasse B zonder strafpunten hebt en een verklaring omtrent het gedrag door de politie. Er is ook een verplichte medische keuring, bijvoorbeeld voor gehoor en gezichtsvermogen.