Webwinkeliers moeten in Duitsland hun tweedehands artikelen expliciet als “tweedehands” kenmerken. Dit heeft onlangs het Landgericht München bepaald. Indicaties zoals “refurbished certificate” zijn volgens de rechter niet toereikend. Dat meldt STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater.
Aan deze beslissing ging een dispuut tussen de Duitse consumentenbond Verbraucherzentrale Bundesverband en de online handelaar Amazon vooraf. Het bedrijf had op zijn Duitse website smartphones in de aanbieding, zonder er expliciet op te wijzen dat de spullen niet nieuw waren. Als gevolg van het protest door de Verbraucherzentrale paste Amazon de productinformatie aan, en wel met behulp van de toevoeging “refurbished certificate”.
Geen begrijpelijke indicatie
Dit vond het Landgericht München niet voldoende. Amazon onthield volgens de rechtbank haar klanten essentiële informatie over een eigenschap van het product, die voor de koopbeslissing uitermate relevant is. En dit is volgens het mededingingsrecht nu eenmaal niet toegestaan. De Duitse “Jan Modaal” kan volgens de rechters met de Engelse vakterm “refurbished” niets aanvangen, omdat hij geen begrijpelijke indicatie in handen heeft dat het om een tweedehands apparaat gaat.