Duitse wet op verplichte terugname van elektronica in de maak

Duitse wet op verplichte terugname van elektronica in de maak

Waarheen met de verouderde tablet, de uitgerangeerde haardroger of het tv-toestel uit de vorige eeuw? In plaats van de verwijdering aan recyclingbedrijven over te laten, dumpen mensen hun elektronica helaas maar al te vaak in de ton achter het huis en vervuilen zo het milieu. De Duitse bond van recyclingbedrijven schat dat er ieder jaar zo’n 120.000 ton aan kleine elektr(on)ische apparaten uit gemakzucht bij het huisvuil belandt. De branche is blij met de op handen zijnde regeling, waardoor Duitsland een EU-richtlijn zal volgen.

In Duitsland sleutelt de regering momenteel aan een wetsontwerp dat de grote jongens als Saturn of Mediamarkt, maar ook alle online shops in dit segment verplicht, om alle uitgerangeerde elektr(on)ische apparaten terug te nemen. Tot nu toe geschiedt dit op basis van vrijwilligheid. Waar het apparaat gekocht werd, speelt in dit scenario geen rol, een bon hoeft de klant volgens het wetsontwerp, dat het parlement nog moet passeren, niet te laten zien.

Kleine elektr(on)ische artikelen zoals mobiele telefoons of scheerapparaten kunnen zonder aankoop van een nieuw apparaat ook bij de detailhandel om de hoek worden achtergelaten. Oude tv-toestellen, was- en vaatwasmachines en andere grotere apparaten hoeft een winkelier alleen dan te aanvaarden, als een klant bij hem een nieuwe koopt. De verplichte terugname bij gelijktijdige aanschaffing van een nieuw apparaat geldt ook voor de internethandel. Amazon vraagt momenteel in Duitsland een bedrag van € 15 als bijvoorbeeld bij de levering van een nieuwe wasmachine de oude wordt meegenomen. Dit tarief komt dan te vervallen.

Indien het wetsontwerp in beide kamers van het Duitse parlement een meerderheid scoort, wordt verwacht dat de nieuwe regeling nog eind van het jaar in werking zal treden.

 

Raijer

Over de auteur
Henk Raijer is werkzaam bij de Nederlands-Duitse Businessclub in Kleef

X