Duitsers kiezen steeds vaker voor crematie in Nederland

Duitsers kiezen steeds vaker voor crematie in Nederland

Duitsers uit de grensregio steken steeds vaker de Nederlandse grens over voor een crematie en bijbehorende afscheidsdienst in Nederland. Dat meldt Regio8. De keuze om een overledene in Nederland te cremeren wordt vooral beïnvloed door de verschillen in wetgeving en cultuur.

Volgens Bert van Asselt, directeur van GUV Uitvaartzorg, het bedrijf achter de crematoria in Aalten en Etten, meldde zich in 2010 nog een tiental Duitsers bij het bedrijf. In 2023 waren het er al ongeveer honderd. Hierbij gaat het niet alleen om Duitsers, maar ook om Nederlanders die net over de grens in Duitsland wonen. Het bedrijf heeft daarom een Duitstalige medewerker in dienst genomen, al is er door het regionale, grensoverschrijdende dialect nauwelijks sprake van een taalbarrière.

Opbaartermijn

Een van de belangrijkste verschillen tussen Nederland en Duitsland op het gebied van cremeren betreft de opbaartermijn: waar een lichaam in Nederland tot zes dagen thuis mag worden opgebaard, mag dit in Duitsland slechts maximaal 36 uur.

Plechtigheid

Daarnaast is het in Nederland gebruikelijk om een persoonlijke plechtigheid in het crematorium te houden. Nabestaanden kunnen bovendien mee tot in de ovenruimte. In Duitsland zijn beide zaken doorgaans niet mogelijk; een eventuele afscheidsdienst kan dan pas na afloop van de crematie worden gehouden, met een urn voor in de kerk. Volgens Van Asselt vinden sommige Duitsers dit kil en afstandelijk en kiezen daarom voor een crematie in Nederland, inclusief plechtigheid.

Na de crematie

In Nederland kunnen nabestaanden er bovendien voor kiezen om na afloop van de crematie de urn mee naar huis te nemen, de as ergens uit te strooien of in een sieraad te verwerken. In Duitsland is dit niet toegestaan. Landelijk heerst hier ‘Friedhofszwang’: alle stoffelijke resten, dus ook as, dienen binnen zes weken op een begraafplaats begraven of bijgezet te worden in de urnenmuur. Het uitstrooien van de as is alleen toegestaan op begraafplaatsen waar de statuten dit toestaan. Het verwerken van de as in een sieraad mag alleen worden geregeld door de begrafenisondernemer. Alleen in de deelstaat Bremen mag de urn onder bepaalde voorwaarden thuis worden bewaard; in de andere Duitse deelstaten niet.

Duitsers die voor een crematie in Nederland kiezen en na afloop met de urn de grens oversteken, dienen zich vanaf dat moment wel weer aan de Duitse wetgeving te houden. De urn dient dan dus alsnog binnen zes weken te worden begraven of bijgezet. Bewaren mensen de urn toch thuis, kan hiervoor een boete worden uitgeschreven.

Duitsers die ervoor kiezen een geliefde in Nederland te cremeren, moeten wel even wachten voordat ze de as op kunnen halen: volgens de Nederlandse wet moet het crematorium de as nog dertig dagen in bewaring houden.

Kosten

Vanwege het plaatsvinden van een plechtigheid vallen de kosten voor een crematie in Nederland doorgaans hoger uit. Wel brengt het achteraf begraven van de urn in Duitsland ook kosten met zich mee.

fapjunk
yasbetir1.xyz winbet-bet.com 1kickbet1.com 1xbet-ir1.xyz hattrickbet1.com 4shart.com manotobet.net hazaratir.com takbetir2.xyz 1betcart.com betforwardperir.xyz alvinbet.help/ ritzobet.org betforward.com.co betforward.help betfa.cam 2betboro.com 1xbete.org 1xbett.bet romabet.cam megapari.cam mahbet.cam وان ایکس بت بت فوروارد io games paper.io unblocked games unblocked games unblocked games yohoho unblocked

bahçeşehir evden eve nakliyat

başiktaş evden eve nakliyat

bağcılar evden eve nakliyat

beylikdüzü evden eve nakliyat

bakırköy evden eve nakliyat

başakşehir evden eve nakliyat

bahçelievler evden eve nakliyat

ıspartakule evden eve nakliyat

london escorts
şehirler arası nakliyat manisa şehirler arası nakliyat Çanakkale şehirler arası nakliyat Balıkesir şehirler arası nakliyat şehirler arası nakliyat şehirler arası nakliyat Tuzcuoğlu nakliyat
العربية مع كبير الثدي مارس الجنس
watch sister fucking
cadouri valentines day 2024
Meet disabled singles in Coffee shops
pierde virginitatea
asian sex with doll
Sfaturi pentru alimentația sănătoasă
teen redhead threesome
istanbul evden eve nakliyat Eşya depolama Ev depolama
İngilizce Türkçe çeviri siteleri kullanıcıların metinleri veya belgeleri yükleyerek anında tercüme yapmalarını sağlayan platformlardır Genellikle temel çeviri ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır ve geniş bir kullanıcı kitlesine hizmet verir. Ancak, tam anlamıyla doğru ve dilbilgisine uygun çeviriler için profesyonel çeviri hizmetlerine başvurmak daha güvenilir olabilir. Bu siteler, hızlı ve pratik bir çözüm sunarken, özellikle hassas veya teknik metinlerin çevirisinde profesyonel bir çevirmenin becerileri ve deneyimi gerekebilir.ingilizceturkce.gen.tr
Spanish to English translation involves accurately conveying not only the words but also the meaning, tone, and cultural nuances of the original text. Skilled translators proficient in both Spanish and English are essential to ensure accurate and effective translations. They must have a deep understanding of both languages' grammar, vocabulary, and idiomatic expressions to deliver high-quality translations. Spanish to English translation is widely used in various fields, including business, literature, media, and international communication. It plays a vital role in enabling cross-cultural understanding and facilitating global interactions.spanishenglish.net
X