Duitsers trouwen op steeds latere leeftijd

Duitsers trouwen op steeds latere leeftijd

De leeftijd van Duitsers die voor het eerst in het huwelijksbootje stappen wordt steeds hoger: de gemiddelde Duitse vrouw was in 2022 32,6 jaar toen ze trouwde, en de gemiddelde man trouwde dat jaar op 35,1-jarige leeftijd. Voor allebei de geslachten is dit een nieuw record. Dit meldt Destatis, het Duitse bureau voor statistiek.

Bij het voltrekken van het eerste huwelijk waren vrouwen in 2022 gemiddeld bijna vier jaar ouder en mannen ruim drie jaar ouder dan in 2002 het geval was. In Duitsland komt dit vooral doordat meer mensen in hun veertiger en vijftiger jaren zijn gaan trouwen. In de leeftijdscategorie 40 t/m 49 jaar is namelijk een stijging te zien: waar in 2002 nog 6 procent van de Duitsers die dat jaar trouwden tussen de 40 en 49 jaar oud was, was dat percentage in 2022 gestegen tot 10 procent. Bij de vijftigplussers tekent zich een vergelijkbare stijging af: waar dit percentage twintig jaar geleden nog net iets meer dan 1 procent was, is dit nu bijna 7 procent. Het aandeel 50+’ers en 65+’ers onder de bevolking nam in die twee decennia tevens fors toe. Waar de vijftigplussers in 2002 nog 36 procent van de Duitse bevolking uitmaakten, was dat in 2022 al bijna 45 procent.

Het percentage Duitsers dat voor het eerst trouwt en nog geen dertig is, daalde juist: van de ruim 600 duizend Duitsers die in 2022 voor het eerst trouwden, was 36 procent jonger dan dertig. Dat terwijl dit percentage in 2002 nog op 52 procent lag.

Vergelijkbaar met Nederland

Ook in Nederland stijgt de leeftijd waarop een eerste huwelijk voltrokken wordt. De gemiddelde leeftijden zijn zelfs bijna hetzelfde als in Duitsland. De Nederlandse vrouw is namelijk 32,8 jaar oud als ze voor het eerst trouwt; de Duitse vrouw 32,6 jaar. Bij de mannen is er geen verschil: de gemiddelde leeftijd is in beide landen 35,1 jaar. In Nederland wordt het feit dat eerste huwelijken op steeds latere leeftijd worden voltrokken ook veroorzaakt doordat het hier steeds gebruikelijker is om eerst ongehuwd samen te wonen.

Eerste huwelijk het meest voorkomend

Wat in tegenstelling tot de andere cijfers wel gedaald is, is het leeftijdsverschil tussen gehuwden in Duitsland. Waar het leeftijdsverschil tussen de twee partners in 2002 nog 3 jaar bedroeg, is het nu maar 2,5 jaar. Onveranderd blijft het percentage mensen voor wie het voltrokken huwelijk het eerste huwelijk was: van de ruim 780 duizend mensen die in het huwelijksbootje stapten, deed bijna 80 procent dat voor het eerst. Van de mensen die voor een tweede keer het jawoord gaven, was 20 procent gescheiden en iets meer dan 1 procent weduwe of weduwnaar.

Bij alle voltrokken huwelijken was het overgrote gedeelte tussen man en vrouw. Een kleine 3 procent betrof een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Dit percentage wordt in Duitsland bijgehouden sinds 2018, nadat daar in 2017 het homohuwelijk werd ingevoerd.

Later en minder scheidingen

Niet alleen trouwen mensen later in hun leven, ook scheidingen vonden in Duitsland later plaats. De gemiddelde leeftijd van gescheiden vrouwen is nu 44,7 jaar; mannen scheiden gemiddeld op een leeftijd van 47,8 jaar. Scheidende vrouwen zijn gemiddeld 5,8 jaar en scheidende mannen 6,2 jaar ouder dan in 2002 het geval was.

Tegelijkertijd steeg de lengte van een gemiddeld huwelijk. Waar Duitsers er in 2002 na gemiddeld 12,9 jaar een punt achter zetten, was dat in 2022 namelijk pas na 15,1 jaar. En niet alleen duurt een huwelijk vandaag de dag langer, er wordt ook minder vaak een echtscheiding aangevraagd: met uitzondering van 2019 is het aantal scheidingen sinds 2012 gestaag aan het dalen.

X