Duitsland is drie plekken gedaald op de wereldranglijst voor persvrijheid, die elk jaar wordt opgesteld door Verslaggevers zonder Grenzen (VZG). Waar de oosterburen vorig jaar nog op plek 13 stonden, staan ze nu op de 16e plaats. In totaal staan er 180 landen op de lijst. De index verscheen op de Internationale Dag van de Persvrijheid: 3 mei.
De Duitse daling kan volgens VZG vooral verklaard worden doordat de veiligheid van journalisten sterker onder druk is komen te staan, onder andere door het geweld tegen hen tijdens demonstraties in Duitsland. In 2021 werden journalisten 80 keer geconfronteerd met geweld, een record. De meeste van deze aanvallen vonden plaats tijdens demonstraties tegen de coronamaatregelen. Daarnaast krijgen journalisten steeds vaker te maken met beledigingen en bedreigingen. Ook worden ze vaker gehinderd in hun werk of wordt hun uitrusting beschadigd.
Een tweede verklaring is dat Duitse media steeds minder divers worden. Een laatste kritiekpunt van VZG is de gebrekkige bescherming van journalisten en hun bronnen tegen de Duitse veiligheidsdiensten, die steeds meer bevoegdheden krijgen. Lees verder bij Reporter ohne Grenzen.
Ook daling in Nederland
Ook Nederland daalde op de persvrijheidsindex – en dat met maar liefst 22 plekken. Dit jaar staat Nederland op de 28e plek; vorig jaar was dit nog plek 6. Deze daling is deels te wijten aan een aanpassing van de meetmethode; dit jaar wordt er meer gewicht gegeven aan de categorie ‘veiligheid van journalisten’. Juist in deze categorie scoort Nederland dit jaar laag. De moord op Peter R. de Vries in 2021 speelt hierbij tevens een rol. Lees er meer over bij NOS.