Duitsland was deze week in de ban van landelijke boerenprotesten. Demonstranten trokken naar de (grote) steden en blokkeerden het verkeer. Ook vrachtwagenchauffeurs sloten zich bij de boeren aan.
De Duitse boeren protesteren de hele week tegen verschillende hervormingen van de Duitse bondsregering. Anders dan in Nederland draait het bij de Duitse protesten niet om stikstof. De voornaamste reden om de straat op te gaan, was een aantal belastingwijzigingen. Zo konden Duitse boeren jarenlang een belastingvrijstelling op landbouwvoertuigen krijgen, maar wilde de regering deze uit bezuinigingsoverwegingen afschaffen. Daarnaast hadden boeren de mogelijkheid om de accijns op landbouwdiesel terug te krijgen, maar ook deze regeling zou moeten verdwijnen. De boerenprotesten zijn hierbij grotendeels succesvol geweest: de btw-vrijstelling voor landbouwvoertuigen blijft bestaan en het belastingvoordeel zal stap voor stap worden afgeschaald, in plaats van in één keer.
Angst voor escalatie
Onder Duitse veiligheidsdiensten en politici heerste de angst voor escalatie van de protesten. Zo werd gevreesd dat de protesten gekaapt zouden worden door extreemrechtse demonstranten, die de protesten voor hun eigen doeleinden zouden kunnen gebruiken. Meerdere steden namen daarom extra veiligheidsmaatregelen. Vooralsnog lijken de boerenprotesten rustig te zijn verlopen, op een opvallend incident na: vorige week probeerde een groep boze boeren in Schlüttsiel een veerboot te bestormen, waarop Robert Habeck, minister van Economie en Klimaat, zich bevond. De politie wist hen tegen te houden, waarna de veerboot rechtsomkeert maakte.
Treinstaking
Naast de boerenprotesten vond van woensdag tot en met vrijdag een grote treinstaking plaats, waardoor het de Duitse bevolking beduidend meer moeite kostte om van A naar B te komen.