Duitsland steeds vaker betrokken bij herdenkingen 4 en 5 mei

Duitsland steeds vaker betrokken bij herdenkingen 4 en 5 mei

Decennialang was het ondenkbaar dat Duitsland zou worden betrokken bij de herdenkingen op 4 en 5 mei. Toch komt het de laatste jaren steeds vaker voor: zo ging het vrijheidsvuur twee jaar geleden voor het eerst de Duitse grens over. Dit jaar haalt Emmerich am Rhein als eerste Duitse stad zelf het vrijheidsvuur op in Wageningen. Volgend jaar zullen wellicht voor het eerst Duitse militairen deelnemen aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen.

Door de jaren heen leverde de (potentiële) Duitse aanwezigheid geregeld discussie op. Inmiddels, bijna tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, is dit steeds minder vaak het geval. Zo zijn er sinds de jaren 90 vaker Duitse politici en vertegenwoordigers aanwezig bij herdenkingen op 4 en 5 mei. In 2012 gaf bijvoorbeeld de toenmalige Duitse bondspresident Joachim Gauck de jaarlijkse 5 mei-lezing. In 2021 was het de beurt aan Angela Merkel.

Nationale Dodenherdenking uitzondering

De Nationale Dodenherdenking vormt een uitzondering: omdat deze herdenking specifiek is bedoeld als binnenlandse herdenking, zullen hierbij ook in de toekomst alleen Nederlandse vertegenwoordigers aanwezig zijn.

X