Een domper voor Duitsers die met Pinksteren een vakantie in Nederland hadden geboekt. Terwijl een aantal Nederlandse regio´s de deur voor toerisme weer op een kier zet, maakte het Duitse Bondskabinet op 29 april namelijk bekend dat de wereldwijde reiswaarschuwing, die vanwege de coronapandemie van kracht is, tot en met 14 juni is verlengd. Duitsers zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat zij ons land weer met een bezoek mogen vereren. Vooralsnog is er namelijk geen sprake van differentiëring van deze reiswaarschuwing. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) stelde echter wel speciale afspraken tussen individuele Europese landen in het vooruitzicht.
Maas sluit overeenkomsten tussen afzonderlijke Europese landen niet uit, om zo toch vakanties in het buitenland mogelijk te kunnen maken. “Maar het is ook niet ondenkbaar dat, op grond van het verschillende verloop van de pandemiebestrijding in de afzonderlijke staten, differentiëring zal ontstaan“, zei hij op 29 april in Berlijn. “Maar ook dat zullen we pas de komende weken gaan zien.“
Hoe staat het met de zomervakantie?
Een besluit over de zomervakantie zal echter pas later worden genomen. Voor 14 juni moet duidelijk worden hoe de verdere aanpak eruit gaat zien. “Een besluit over de verlenging van de reiswaarschuwing moet worden gezien in de context van de EU-inreisbeperkingen aan de buitengrenzen, de quarantainebepalingen in Duitsland bij terugkeer en de controles aan de Europese binnengrenzen“, zo laat het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken weten.
Drie deelstaten ontwikkelen herstelconcept
De horeca is zwaar getroffen door de coronacrisis. De drie deelstaten Nordrhein-Westfalen, Nedersaksen en Baden-Württemberg hebben daarom een driefasenplan gemaakt om de beperkingen in de branche geleidelijk aan weer op te heffen. Het plan gaat uit van eerste versoepelingen begin mei. De ingangsdatum bepalen de deelstaten dan zelf, in overleg met de Bonsdsregering.
In een eerste fase zouden bijvoorbeeld dierentuinen, pretparken en musea weer mogen openen. In een tweede fase volgen dan restaurants en cafés die hun deuren voor een beperkt aantal gasten weer mogen openen, net als hotels, pensions en jeugdherbergen. Ook vakantiewoningen en campings mogen in deze fase weer gasten verwelkomen. In de laatste fase is het dan de beurt aan theaters, concertzalen, bioscopen en zwembaden. Ook vakantiegangers zouden dan weer zonder beperkingen mogen overnachten.
De deelstaten willen het concept nu voorleggen aan de Wirtschaftsministerkonferenz. Het driefasenplan gaat uit van een strikte naleving van afstandsregels, hygiëne- en registratieplichten. Als voorwaarde wordt gesteld dat de pandemie zich verder stabiliseert.