Kategorien Blog News

Een zzp’er draagt geen jasje met het embleem van uw bedrijf

Nederlandse bedrijven maken bij hun projecten in Duitsland gebruik van de diensten van zzp’ers. Dat kan, maar voorkom hierbij wel de indruk van “Scheinselbstständigkeit”.

De nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) heeft sinds de invoering ervan per 1 mei 2016 voor nogal wat commotie gezorgd, zowel onder inhurende bedrijven als onder zzp’ers. De intentie achter de invoering van de wet is om financiële risico’s beter te verdelen onder opdrachtgever en zzp’er en er tegelijkertijd voor te zorgen dat hun onderlinge arbeidsrelatie beter te controleren valt voor de Belastingdienst.

Schijnzelfstandigheid kan in theorie beter bestreden worden dan het geval was onder de oude VAR. De wet DBA regelt in Nederland dat naast de zzp’er ook diens opdrachtgever verantwoordelijk is voor de juiste invulling van de arbeidsrelatie tussen beide partijen.

Als Nederlandse bedrijven projecten in Duitsland realiseren, maken ook zij regelmatig gebruik van de diensten van Zelfstandigen zonder personeel, die ze mee naar Duitsland nemen. Niet op de laatste plaats natuurlijk om de bedrijfskosten zo laag mogelijk te houden. Ondanks andersluidende berichten mag men natuurlijk ook met zzp’ers naar Duitsland. Wel zijn er in Duitsland iets andere spelregels van toepassing.

Geen bedrijfskleding

Allereerst is het verstandig een zelfstandige binnen uw bedrijf niet op dezelfde manier te behandelen als een vaste bedrijfsmedewerker. Als bedrijven zich aan zo’n deal houden, is er geen vuiltje aan de lucht. Een zelfstandige moet met zijn eigen gereedschap werken. Vergeet hij zijn lineaal en leent hem van de opdrachtgever, gaat hij al in de fout. Zorg er dus bijvoorbeeld ook voor dat de zzp’er geen bedrijfskleding draagt. Want als deze zelfstandige in een jasje met embleem van uw bedrijf rondloopt, documenteert u hiermee feitelijk dat hij eigenlijk een vaste medewerker is. En dan fungeert u ook als zijn werkgever met alle verplichtingen van dien, zoals de afdracht van sociale lasten.

Nicki Welchering STRICKOver de auteur

Nicki Welchering is advocaat bij STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater en is gespecialiseerd in de vakgebieden Duits vennootschaps- en ondernemingsrecht, fusies en overnames, oprichten van bedrijven, Arbeitnehmerüberlassung en Arbeitnehmerentsendegesetzt, Mindeslohngesetzt – MiLoG. Regelmatig houdt hij ook lezingen bij brancheorganisaties, Kamer van Koophandel en kennisinstellingen.