Kategorien News

Eindejaarsbijeenkomst Euregio Rijn-Waal traditioneel goed bezocht

Voor het eerst sinds 2019 vond op maandag 12 december weer de traditionele Eindejaarsbijeenkomst van de Euregio Rijn-Waal plaats. Ook na de gedwongen coronapauze wisten ruim 200 vertegenwoordigers van Nederlandse en Duitse gemeenten, de Nederlandse provincies, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en diverse projectpartners de weg naar het Euregio-Forum in Kleve te vinden. Speciale aandacht was er voor de Duitse ambassadeur Dr. Cyrill Jean Nunn en brandweerman Robert Polman.

Dr. Cyrill Jean Nunn. Foto (c) Axel Breuer, Plan B Fotografie

Ambassadeur Nunn was als eregast aanwezig tijdens de Eindejaarsbijeenkomst en sprak de aanwezigen toe. Hij berichtte over zijn ervaringen als ambassadeur in Nederland en gaf aan onder de indruk te zijn van de nauwe contacten tussen Nederland en Duitsland. Of het nu gaat om de energietransitie, het klimaat of buurtaalonderwijs: bij bijna alle thema’s die de toekomst betreffen, vindt er zeer intensief afstemming, overleg en samenwerking tussen beide landen plaats. De grens speelt hierin een belangrijke rol en de landelijke overheden hebben hierbij leren luisteren naar de grensregio’s. Ook initiatieven zoals de jaarlijkse Grenslandconferentie dragen bij aan de verbinding tussen landelijke en euregionale overheden. De ambassadeur zei dan ook uit te kijken naar de Grenslandconferentie van volgend jaar, die in Nijmegen zal plaatsvinden. Hubert Bruls, voorzitter van de Euregio Rijn-Waal, gaf aan blij te zijn dat het geluid van de Euregio ook in Den Haag, Düsseldorf en Berlijn steeds beter gehoord wordt.

Euregio Rijn-Waal erepenning voor Robert Polman

Tijdens de bijeenkomst werd door Bruls tevens de Euregio Rijn-Waal erepenning 2022 uitgereikt; dit keer aan Robert Polman uit Zevenaar. Deze erepenning wordt jaarlijks afwisselend aan een Duitse of Nederlandse inwoner verleend, die zich op een bijzondere manier voor de grensoverschrijdende samenwerking inzet. Polman levert hieraan een bijdrage door zijn werk als brandweerman voor de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Uit de laudatie die Bruls voor Polman uitsprak, bleek duidelijk hoezeer Polman zich sinds 1983 voor duurzame grensoverschrijdende contacten heeft ingezet. Een goede verstandhouding met de Duitse buren is voor hem de sleutel tot succes in de samenwerking tussen de veiligheidsorganisaties aan weerszijden van de grens.

Grensoverschrijdend blussen

35 jaar geleden stond Polman aan de wieg van de jaarlijkse internationale brandweerwedstrijden. Aan deze wedstrijden nemen brandweerposten uit de Veiligheidsregio Gelderland-Midden en posten uit de Kreis Kleve deel. Ook is Polman de kartrekker vanuit de Veiligheidsregio op het gebied van deelname van Nederlandse korpsen aan de ‘Leistungsnachweis’ in Goch. In het rivierengebied dat de Euregio Rijn-Waal kenmerkt is veiligheid op de grote rivieren van groot belang. Mede dankzij het doorzettingsvermogen en de overredingskracht van Polman kan de Emmericher blusboot nu ook worden ingezet bij calamiteiten op de Rijn, voor het geval de stroomafwaarts gelegen Nederlandse blusboot niet snel genoeg ter plaatse kan zijn. Door de aanleg van de Betuwelijn werd hij tot slot naast een expert op het gebied van spoorveiligheid ook iemand die grensoverschrijdend rampen- en crisismanagement hoog op de agenda zette.

Euregionale brandbestrijdingsplannen

Een belangrijk resultaat van Polmans inzet was de afstemming van brandbestrijdingsplannen in de Euregio Rijn-Waal. Verder is hij Liaison-officier in geval van incidenten in de grensregio en is hij lid van de projectgroep Internationale Samenwerking van het ministerie van Veiligheid en Justitie en van de ronde tafel Openbare orde & Veiligheid van de Euregio Rijn-Waal. Tevens is hij voorzitter van de werkgroep Internationale Samenwerking Duitsland-VGGM. Ook is hij lid van de tijdens de coronapandemie opgerichte taskforce die zich bezighoudt met de grenseffecten van de opgelegde nationale maatregelen in de Kreise Kleve en Borken en de aangrenzende veiligheidsregio’s.

“Een goede buur is beter dan een verre vriend”

Polman reageerde zeer verheugd en gaf aan dat grensoverschrijdende samenwerking voor hem iets is dat je met je hart doet, in het kader van “een goede buur is beter dan een verre vriend”. Ook als deze buur zich aan de andere kant van de landsgrens bevindt:  “De landsgrensoverschrijdende samenwerking valt of staat met elkaar kennen. Een crisis of ramp stopt niet bij de landsgrens,” aldus Polman. Hij sloot zijn dankwoord door waardering voor zijn collega’s uit te spreken met wie hij dit werk mag doen en riep hen op “om vooral door te gaan met het goede werk dat ze grensoverschrijdend verrichten.”