Kategorien News

Elektronische Patientenakte (ePa) in 2025 ingevoerd in Duitsland

Minder papier, minder tijd aan de telefoon, minder wachttijd voor opgevraagde documenten, minder dubbele onderzoeken, maar meer duidelijkheid over medicatie. Dat is de verwachting van het Duitse Ministerie van Volksgezondheid, wanneer met ingang van maart 2025 het elektronisch patiëntendossier (elektronische Patientenakte, afgekort ePa) landelijk van start gaat voor iedereen die geen bezwaar heeft aangetekend en beschikt over een wettelijke ziektekostenverzekering. Vanaf 15 januari 2025 begint de invoering van de ePa met een testfase. Ongeveer honderd dokterspraktijken en ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen nemen deel aan deze landelijke proeffase. Doel van dit nieuwe patiëntendossier is een efficiëntere zorg met behulp van elektronisch dataverkeer. Aldus een bericht in de Neue Ruhrzeitung/Neue Rheinzeitung (NRZ).

Juiste informatie, juiste moment, juiste plek

Voor een arts, apotheker, fysiotherapeut of andere zorgverlener is het belangrijk om te weten welke behandeling en geneesmiddelen iemand heeft of in het verleden heeft gehad. Bijvoorbeeld als de patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis wordt doorverwezen, of als de huisarts de patiënt doorstuurt naar het ziekenhuis. Al die medische informatie helpt bij de behandeling. Door gegevens van patiënten elektronisch aan elkaar door te geven kan de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek terechtkomen. Daardoor zouden zorgverleners hun werk beter kunnen doen en patiënten betere zorg krijgen.

Geen dubbele onderzoeken

Het doel is om informatie over de gezondheid van een patiënt voor de rest van zijn leven digitaal op te slaan, zodat artsen in noodgevallen snel een overzicht van zijn medische geschiedenis kunnen krijgen. Het doel is ook om onnodige dubbele onderzoeken en ongewenste bijwerkingen van geneesmiddelen te voorkomen. Het dossier moet worden gevuld met alle informatie van behandelingen, ziekenhuisopnames of andere therapieën. Dit omvat diagnoses, doktersbrieven en medicatielijsten. Op verzoek van de patiënt voeren de zorgverzekeraars ook gegevens uit het verleden in het dossier in. Patiënten kunnen bijvoorbeeld ook zelf doktersbrieven of röntgenfoto’s in het dossier invoeren.

App voor gegevensoverdracht

Voor de ePa moeten zorgverzekeraars hun cliënten een app aanbieden. Deze app is bedoeld voor het uploaden of downloaden, weergeven, verbergen en verwijderen van documenten of het maken van bezwaar. Het is mogelijk om gegevens over te dragen wanneer men van zorgverzekeraar verandert. Iedereen die geen app kan of wil gebruiken, moet toegang kunnen krijgen tot het e-dossier bij de huisartsenpraktijk. Daarnaast kan het e-dossier worden bediend via de computer en worden bekeken in apotheken of door geautoriseerde personen, bijvoorbeeld door een vooraf aangegeven familielid.

Recht op bezwaar

Wie in geen geval een elektronisch patiëntendossier wil, kan dit op elk moment schriftelijk aan de zorgverzekeraar laten weten. Als het bezwaar wordt gemaakt nadat het dossier is opgemaakt, wordt het verwijderd. Je kunt echter ook bezwaar maken tegen het inzien of opslaan van gegevens door de arts. Als het gaat om informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen, psychische aandoeningen of abortussen, moeten artsen wijzen op het recht om bezwaar te maken. De ePA is toegankelijk via een als veilig gekenmerkt netwerk. Niemand behalve de verzekerde en degenen die door hem of haar zijn geautoriseerd om toegang te krijgen tot de gegevens, kan de inhoud lezen, zelfs de zorgverzekeraars niet.