Kategorien News

Euregionaal Klimaatdebat scholieren ontvangt Europese prijs

In september 2022 kwamen 127 Nederlandse, Duitse en Belgische jongeren uit de Euregio Maas-Rijn bij elkaar om in debat te gaan over het klimaat. Hun inzet is nu beloond met de Prijs van de Europese Burger. Initiatiefnemers Patrick Wolters, docent aan het Grotiuscollege in Heerlen, en Rob Honig, verbonden aan de DebatUnie, ontvingen de prijs op vrijdag 27 oktober uit handen van Europarlementariër Jeroen Lenaers.

Wolters en Honig brachten de jongeren bijeen om te praten over hun ervaringen met de grote overstromingen in de zomer van 2021. “Door die schade, door die wateroverlast, werd de klimaatdiscussie ineens werkelijkheid voor veel scholieren”, legt Griet Cordemans, die als docente bij het debat betrokken was, uit.

Brussel

Ook de scholieren zullen in het zonnetje worden gezet: een aantal van hen zal op 7 november een prijs in ontvangst nemen in het Europees Parlement in Brussel. “We kunnen niet alle scholieren ontvangen tijdens die ceremonie, maar met mijn collega’s uit België en Duitsland nodig ik graag alle leerlingen uit om op een ander moment naar Brussel te komen. Dan kunnen we daar een vervolg geven aan dit mooie initiatief”, aldus Lenaers.

Onderlinge verschillen

De verschillen tussen Nederlandse, Duitse en Belgische klimaatwetgeving zijn sterk voelbaar in de Euregio Maas-Rijn. Zo wil Kerkrade een aantal wijken laten voorzien van zonne-energie uit Herzogenrath, maar wordt dit door nationale regels onmogelijk gemaakt. Ook is er in Midden-Limburg onbegrip over de uitbreiding van de bruinkoolwinning in Lutzerath, sinds de Duitse kerncentrales zijn gesloten. En in Belgisch Limburg is er verontwaardiging over de vertraging van de verduurzaming van een Nederlandse steenfabriek.

Grensoverschrijdend samenwerken

Om grensoverschrijdende problemen op te lossen wordt er vaak naar Brussel gekeken. Voor Brussel is het echter vaak lastig om actie te ondernemen, omdat veel klimaatwetgeving op nationaal niveau wordt geregeld. Lenaers roemt de manier waarop de jongeren uit de Euregio Maas-Rijn over de grens durven te kijken en grensoverschrijdend willen samenwerken.

Naast het klimaatdebat is ook de documentaire ‘Klimaat kent geen grenzen’ gemaakt, waarin de overstromingen van 2021 centraal staan en waar ook jongeren aan hebben meegewerkt. De gehele documentaire is te bekijken op YouTube: