Op dinsdag 20 oktober 2015 vindt het Euregionaal Symposium ‘Verwondering in beton / Wunder in Beton’ plaats in Kerkrade. Het symposium draait om betonarchitectuur in het algemeen en de creatieve prestaties in de Euregio Maas-Rijn in het bijzonder.
Beton is sinds de 19e eeuw een vaak gebruikt materiaal in de architectuur. Het bouwmateriaal bevat veel voordelen: het is waterdicht, brandwerend, sterk en er kunnen grote overspanningen mee worden gemaakt. Dankbare gebruikers van het materiaal zijn te vinden in de woning- en utiliteitsbouw, maar ook de religieuze, civiele en militaire sector zijn grote afnemers. Voor de industrie is gewapend beton zelfs onmisbaar.
Beton na de Tweede Wereldoorlog
In Duitsland was vooral door de noodzaak van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog veel vraag naar beton in zeer diverse bouwwerken. Architecten hebben daar toen vaak op creatieve wijze gebruik van gemaakt. In de Nederlandse kerkarchitectuur bleef de toepassing van beton decennialang problematisch. Beton kwam niet voort uit Gods schepping (natuursteen) en was ook geen ambachtelijk product (baksteen). Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de ban opgeheven en kregen architecten de ruimte om qua vormgeving en materialen te experimenteren. Een bekend bouwwerk uit deze tijd is de Sint-10Annakerk te Heerlen.
Betonarchitectuur in de Euregio Maas-Rijn
De Kring Parkstad van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) organiseert op dinsdag 20 oktober 2015 een symposium over betonarchitectuur in het algemeen en de creatieve prestaties in de Euregio Maas-Rijn in het bijzonder. Het symposium wordt georganiseerd in het volledig vernieuwde Continium Discovery Center in Kerkrade, waarin twee volledig nieuwe musea zijn ondergebracht: het Columbus Earth Theater en Cube Design Museum. Enkele dagen voor de officiële (her)opening vindt het symposium hier plaats. Een rondleiding door de architect vormt een onderdeel van het programma.
Het symposium is tweetalig, Nederlands en Duits. Als gastsprekers treden o.a. op: architectuurhistoricus Dr. Holger A. Dux (Volkshochschule Aachen), Dr. Antoine Jacobs (voorzitter kerkgeschiedenis LGOG) en de voormalig stadsbouwmeester van Heerlen, Ton van Mastrigt.
Meer informatie over het symposium is hier te vinden.